Image 1
Image 2

Zeci de mii de oameni au protestat în Capitală şi marile oraşe

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Noi manifestaţii au avut loc duminică seară în Bucureşti şi în zeci de oraşe, 42 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale, precum şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa chemând românii să ceară în stradă retragerea legilor Justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.

UPDATE 22.00 Protestele se apropie de final. În faţa Parlamentului, mai sunt aproximativ 100 de persoane.

 

UPDATE 21:20 Manifestanţii din Bucureşti au ajuns în faţa Palatului Parlamentului, dar coloana se întinde încă pe Bulevardul Unirii.

Oamenii strigă „Hoţii”. Un protestatar cară după el un tomberon de gunoi şi strigă „Dragnea e cu noi”.

Jandarmii au făcut cordon călare în faţa protestatarilor atunci când oamenii adunaţi în Piaşa Victoriei au vrut să plece în marş pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Manifestanţii s-au îmbrâncit cu jandarmii, au strigat „Ruşine, ruşine, ruşine să vă fie”.

Numărul forţelor de ordine prezente la protestul din Bucureşti este impresionant, depăşind cu mult ceea ce a fost la protestele de până acum. Zeci de jandarmi merg în faţa coloanei de oameni.

După îmbrânceli cu manifestanţii şi după ce caii au devenind foarte agitaţi, jandarmii călare s-au retras la o distanţă de siguranţă.

Totuşi, zeci de jandarmi şi poliţişti au mers în faţa coloanei de manifestanţi.

Circulaţia rutieră a fost oprită pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Magheru şi pe Nicolae Bălcescu.

UPDATE 21:16 În jur de 30.000 de oameni se îndreaptă către Parlament, potrivit digi24. Alte surse menționează între 10.000 și 15.000 de oameni.

 

UPDATE 20:25 Sunt 45.000 de oameni care protestează în acest moment în toată ţara.

Sibiu – 4.000, Braşov – 3.000, Iaşi – 2.000, Constanţa – 1.000, Craiova – 1.000, Cluj-Napoca – 2.000, Bucureşti – 25.000.

 

UPDATE 21.20 Manifestanţii din Piaţa Victoriei, aproximativ 10.000 de persoane, au ajuns, la ora transmiterii ştirii, în faţa Palatului Parlamentului, unii protestatari îndreptându-se şi către sediul ministerului Justiţiei pentru a-i cere demisia lui Tudorel Toader.

Protestatarii au anunţat că vor manifesta şi în faţa sediului Curţii Constituţionale.

Traficul a fost blocat, rând pe rând, pe Bulevardul Lascăr Catargiu, pe Bulevardul Magheru şi pe Bulevardul Nicolae Bălcescu, în condiţiile în care manifestanţii au mărşăluit dinspre Piaţa Victoriei către Parlament.

Au existat şi momente de tensiune, după ce mai mulţi jandarmi călare au încercat să realizeze un cordon pentru a-i împiedica pe protestatari să înainteze din Piaţa Victoriei către Piaţa Romană, unii oameni speriindu-se de animale.

 

UPDATE 20.30 Proteste de amploare nu sunt doar în Bucureşti, dar şi la Sibiu, în oraşul lui Klaus Iohannis. Deşi se credea că la această manifestaţie vor fi câteva sute de oameni, surpriza este de proporţii. Peste 4000 de oameni protestează împotriva Executivului.

Protestatarii au mărşluit scandând în continuu lozinci împotriva actualei puteri şi purtând pancarte în care îşi arată susţinerea faţă de o Justiţiei independentă. ”Guvern de hoţi şi de mafioţi” este una din lozincile cel mai des scandată, conform turnulsfatului.ro. Pe bulevardul Mihai Viteazul, oamenii au continuat să se alăture coloanei, astfel că numărul celor care mărşăluiesc a crescut la peste 4.000. ”Călin, Dragnea, Tudorel,/ Ei sunt statul paralel”.

 

”Liviu Dragnea să ajungi/, Îmbrăcat în multe dungi” este una din lozincile noi ale protestelor din această duminică, mai spune sursa citată.

UPDATE 19.45: Incidente la protestele din Piaţa Victoriei. Jandarmii au intervenit printre manifestanţi şi s-a produs o adevărată busculadă în faţa Guvernului.

Câţiva protestatari s-au bruscat cu jandarmii, apoi mulţimea a început să strige. “Jandarmeria apara hoţia” şi “Ruşine! Ruşine! Ruşine să vă fie”.

La această ore, peste 12 mii de oameni protestează în Piaţa Victoriei.

UPDATE 19.40 Filozoful Mihai Şora, alături de protestatarii din Alba Iulia. La Sibiu, peste 5.000 de manifestanţi

 

UPDATE 19.20 Mai mult de 5000 de persoane se află în Piaţa Victoriei

UPDATE 19.00 Jandarmeria Română transmite, pe Facebook, că asigură fără discriminare protecţia tuturor persoanelor care aleg să-şi exprime opiniile în mod paşnic.

 

Protestatarii au adus pancarte cu mesaje precum “Un popor care votează corupţi, hoţi şi trădători nu este victimă, este complice “, “Noul cod fiscal- noua ordine a jafului”, “Nu va fi pace fără justiţie socială” şi scandează “Hoţii”, “Demisia”, “PSD, ciuma roşie” sau “Jos Tăriceanu, Dragnea şi tot neamul”.

UPDATE 18.50: Peste 1.000 de braşoveni au ieşit, duminică, în stradă, proptestând faţă de legile justiţiei, cerând demisia Guvernului. La Cluj-Napoca, circa 1.500 de manifestanţi strigă ”Demisia” în centrul oraşului, unde este şi Târgul de Crăciun şi se aud şi colinde, transmite corespondentul Mediafax.

Filozoful şi eseistul Mihai Şora, în vârstă de 101 ani, a participat, duminică, la Alba Iulia, alături de peste 200 de oameni, la protestul împotriva Revoluţiei fiscale şi Legilor justiţiei. El a declarat că fără justiţie am ajunge să ne conducă ”hoţii şi ticăloşii”, transmite corespondentul Mediafax.

Peste 5.000 de oameni au fost, duminică seara, în stradă şi au protestat împotriva legilor justiţiei. Oamenii s-au înttâlnit în Piaţa Unirii şi au scandat împotriva Guvernului şi a liderului PSD, Liviu Dragnea.

Şi la Galaţi au fost peste 500 de oamenii care au protestat în faţa Palatului Prefecturii. Înarmaţi cu fluiere şi vuvuzele, manifestanţii au scandat o oră lozinci împotriva guvernanţilor: „Hoţii”, „DNA să vină să vă ia”, „PSD, ciuma roşie”, „Anticipate” şi „Aţi reuşit, ne-aţi unit”.

Protestatarii au plecat apoi în marş pe străzile oraşului fluturând steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene. Protestul de la Galaţi s-a încheiat fără incidente

Peste 1.500 de persoane au protestat duminică seara în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca unde s-a deschis Târgul de Crăciun, acestea scandând “Dragnea nu uita România nu-i a ta” şi “Demisia” în timp ce în altă parte se aud colinde şi se citesc poveşti cu Moş Crăciun.

Protestatarii s-au adunat duminică seara în jurul orei 18 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca chiar în interiorul Târgului de Crăciun. Ei au bannere şi afişe cu mesaje precum “Noi suntem statul paralel, Dragnea nu ai viză în el”, “Toţi pentru justiţie”, “Vă jucaţi cu focul, curând mămăliga va exploda”, “Curaj DNA vino şi îi ia” şi scandează “Nu vrem să fim conduşi de hoţi”, “Parlament penal marş la tribunal”, “Dragnea şi Tudorel sunteţi statul paralel”, “Dragnea nu uita România nu-i a ta”, “Hoţii la răcoare nu la guvernare”, “Tăriceanu şobolanul”, “Demisia” .

În timp ce într-o parte a pieţei se protestează, în altă parte se cântă colinde şi se citesc poveşti despre Moş Crăciun.

La Iaşi au fost peste 500 de protestatari în centrul oraşului, unde s-a scandat ”Ultima soluţie, înc-o revoluţie”, ”Nu se mai poate, vrem anticipate”, ”Iaşiul nu se lasă, am ieşit din casă”.

La Constanţa au fost peste 300 de protestatari, la Craiova peste 500, la Timişoara aproximativ 300

UPDATE 18.40 – Peste 2.500 de protestatari sunt acum în Piaţa Victoriei, iar numărul lor este în creştere. Traficul rutier din zona a fost închis.

UPDATE 18.30. În Piaţa Victoriei din Capitală s-au adunat peste 1.500 de protestatari. Nemulţumirile sunt diverse de la legile justiţiei şi revoluţia fiscală, la modificarea legii ONG-urilor. Oamenii au ieşit în stradă şi în Cluj, Braşov, Sibiu, Galaţi, Constanţa, Iaşi, Craiova.

UPDATE: Preşedintele liberal Ludovic Orban a anunţat duminică, pe pagina sa de Facebook, că membrii şi simpatizanţii PNL vor ieşi în stradă împreună cu organizaţiile civice, ONG-urile şi sindicatele.

“Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat”, spun iniţiatorii protestelor.

Protestele sunt programate duminică, de la ora 18.00, în Bucureşti şi în aproape 80 de oraşe, precum şi în străinătate, la Milano, Zurich, Birmingham şi Paris.

În Capitală, manifestanţii ar urma să plece din Piaţa Victoriei la ora 19.30 în marş către Parlament, cu mesajele “Nu scăpaţi!”, “Demisia!”.

Liderii PNL îi îndeamnă pe oameni să protesteze. În plus, a iniţiat şi o moţiune de cenzură intitulată “PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, care a fost respinsă de plenul reunit al Parlamentului. În ziua dezbaterii moţiunii de cenzură, Ludovic Orban, preşedintele PNL, a organizat manifestaţii în ţară şi la Parlament. Pasul următor este protestul de duminică, 26 noiembrie, a spus Orban.

Fostul premier Dacian Cioloş a anunţat sâmbătă seara că duminică seara va fi în stradă la proteste.

1 comentariu

Lasă un răspuns