Image 1
Image 2

GUVERNUL A APROBAT

Norme privind acordarea ANT-ului în sectoarele vegetal şi zootehnie

Sprijinul financiar de care beneficiază an de an fermierii români, dar şi cei din alte state, are două component. Una din componente se asigură din fonduri ale Uniunii Europene – UE,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…iar cea de a doua, din fonduri naţionale, fiind vorba despre Ajutorul Naţional Tranzitoriu – ANT. Sumele stabilite sunt incluse în bugetul  Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale – MADR şi se plăteşte în anul următor depunerii la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură – APIA, a cererii unice de plată. Iată că recent, guvernanţii au stabilit criteriile de acordare a acestui sprijin, care în conformitate cu procedurile în vigoare, scade an de an, faţă de anul precedent, cu 5 puncte procentuale.

După cum menţionează publicaţia Agroinfo, Plata ajutorului național tranzitoriu, aferent acestui an de cerere, subvenția APIA mică, așa cum îi spun crescătorii de animale, este reglementată printr-o Ordonanță de Urgență adoptată luni, 16 octombrie, de Guvernul României și publicată luni seara în Monitorul Oficial.

“(4) Ajutoarele naționale tranzitorii — ANT în sectoarele vegetal și zootehnic se acordă anual prin hotărâre a Guvernului, potrivit pachetului financiar anual pentru fiecare sector prevăzut în anexa VI din PS (Plan Strategic n.r.) PAC 2023—2027 și se asigură din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, în limita prevederilor bugetare aprobate anual cu această destinație,” stipulează Ordonanța de Urgență.

Aşa cum am mai scris, există discuţii cu asociaţiile de fermieri, mai ales cu cei din zootehnie, în dorinţa de a stabili noi criteria de acordare a acestei forme de sprijin. Intenţia declarată a lui Florin Barbu – Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale  MADR, este de a stimuli creşterea efectivelor de animale. Asta ar însemna că, ANT-ul pentru bovine şi ovine ar urma să se acorde începân de anul viitor, pentru tineretul menţinut în exploataţii cu scopul reproducerii. Astfel, se crede că, fermierii vor fi stimulaţi să menţină în exploataţii cât mai multe femele din speciile menţionate în lista animalelor de interes zootehnic.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with