Image 1
Image 2

CAMERA DEPUTAȚILOR

Noua lege a pensiilor a fost adoptată

Noua lege a pensiilor a fost adoptată luni, de Camera Deputaților, for decizional.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Au fost 199 voturi pentru, 39 împotrivă și 17 abțineri.

 

Luni, 20 noiembrie în plenul Camerei Deputaților, proiectul legii pensiilor a primit 199 de voturi „pentru”, 39 „împotrivă” și 17 abțineri după ce parlamentarii din comisiile de specialitate  au stabilit că pensiile care ar fi scăzut după recalculare vor rămâne la nivelul actual și au decis că minerii se vor putea pensiona în continuare la 45 de ani.

 

 

Unul dintre aspectele cheie ale proiectului este recalcularea pensiilor conform noii formule, dar cu menținerea nivelului actual al acestora în cazul unei posibile scăderi. Parlamentarii au avut grijă să clarifice această prevedere în lege pentru a asigura siguranța financiară a pensionarilor.

De asemenea, s-a adus o modificare importantă privind vârsta de pensionare a minerilor, care va rămâne la 45 de ani, oferindu-le acestora posibilitatea de a se pensiona mai devreme.

 

 

 

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a subliniat că proiectul de lege are ca scop aducerea echității în sistemul de pensii, bazându-se pe doi piloni esențiali: contributivitatea și munca.

Noua lege are două elemente importante: contributivitatea şi munca. Aceştia sunt cei doi piloni pe care se bazează reforma pe care o facem astfel încât la muncă egală să avem venituri egale ale pensiilor„, a afirmat Bucura-Oprescu.
Ea a subliniat importanța adoptării rapide a legii pentru a evita înghețarea pensiilor românilor până în 2070, avertizare făcută de Comisia Europeană.

 

 

 

Cu toate acestea, nu toți parlamentarii au fost de acord cu proiectul. Deputatul USR Cristian Seidler a calificat legea drept „o minciună cap-coadă” și a argumentat că aceasta va crea „haos bugetar”. Seidler a subliniat problemele financiare și lipsa de claritate cu privire la sursele bugetare.

 

 

 

Deputatul AUR Antonio Andrușceac a criticat proiectul, afirmând că acesta „adâncește” inechitățile și nu prevede resursa bugetară necesară. El a evidențiat lipsa unor dezbateri reale și a unui timp rezonabil pentru depunerea și discutarea amendamentelor.

În schimb, deputatul liberal Tudor Polak a susținut proiectul, afirmând că acesta elimină inechitățile și este bazat pe contributivitate.

 

 

 

Reprezentanții UDMR și-au exprimat nemulțumirea față de respingerea amendamentelor propuse și au subliniat necesitatea unor modificări pentru a face legea mai eficientă și echitabilă, mai ales în ceea ce privește femeile care au născut și pensionarii cu venituri mici.

 

CITEȘTE ȘI; Rareș Bogdan a criticat PSD pentru anunțul privind majorarea pensiilor cu 40%

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

CITEȘTE ȘI:

Dragnea şi Tăriceanu, discuţii la Parlament

Liderii coaliţiei PSD-ALDE, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au avut o întâlnire, luni, în biroul şefului Camerei Deputaţilor. Printre altele, cei doi au discutat despre posibilitatea suspendării şefului statului Klaus Iohannis.