Nouă producători români din industria cărnii, membri ai Asociației pentru Promovarea Alimentului Românesc (APAR) și ai Asociației Române a Cărnii (ARC), participă în aceste zile la cel mai important eveniment dedicat sectorului cărnii din China – ediția a -11-a a expoziției China International Meat Industry Exhibition (CIMIE) – care se desfășoară în orașul Qingdao, provincia Shandong.
În perspectiva apropiată a deschiderii pieței chineze pentru carnea și preparatele din carne românești, programul producătorilor români va avea o componentă de informare asupra cerințelor pieței chineze, una de discuții bilaterale cu potențialii parteneri de afaceri și în final o vizită la un producător chinez situat în regiune, se arată într-un comunicat al APAR.
Printre companiile românești din sector, participante la acest eveniment, se numără Caroli, Cristim, Ana și Cornel, Avicarvil, Vascar, Inorogul și Prestigio.
Potrivit APAR, misiunea economică în China se desfășoară în perioada 13-15 octombrie 2013, la doar la câteva zile după cea mai mare manifestare mondială a sectorului alimentar mondial, Anuga 2013 (5-9 octombrie) din Koln (Germania), unde producătorii români au fost prezenți în trei pavilioane specializate.
‘Suntem siguri că prin acțiuni de acest gen putem redeveni o putere europeană și o voce care contează în jocul mondial al alimentelor. Încercăm să redobândim un statut pierdut din cauza luptelor interne și a dezinteresului arătat pentru piețele externe’, a subliniat Ștefan Pădure, președinte APAR. La rândul său, Ovidiu Dușleag, presedinte ARC, consideră că “singura șansă a companiilor românești, într-o lume din care frontierele dispar în fiecare zi, este găsirea de noi oportunități externe și valorificarea cât mai profitabilă a acestora’.
‘Sectorul pe care îl reprezint la CIMIE 2013 este unul foarte bine dezvoltat și poate face față cu succes tuturor exigențelor mondiale’, a mai arătat președintele ARC.
Misiunea economică în China face parte din acțiunile finanțate de la bugetul de stat de către Ministerul Economiei prin Departamentul de Comerț Exterior și Relații Internaționale (DCERI). Demersurile ME de deschidere a acestei piețe au început în urmă cu patru ani și se vor finaliza în această toamnă prin semnarea acordului sanitar veterinar între autoritățile române și chineze pe problematica schimburilor de carne și preparate din carne.
APAR reunește peste 60 de producători din industria alimentară românească. Cifra de afaceri însumată a membrilor depășește un miliard de euro, conform datelor Ministerului de Finanțe din 2011. Interesele asociației sunt strict legate de promovarea produselor românești în interiorul și în afara țării.
ARC este cea mai veche și importantă asociație patronală din România, grupând în acest moment peste 40 de membri. Numărul salariaților din firmele membre este de 14.000, iar cifra de CA total la nivelul anului 2012 a fost de 5,6 miliarde de lei. Asociația reprezintă 68% din piața de preparate din carne.
Principalii producători ai acestei piețe sunt, în ordinea mărimii, Caroli, Cristim, Aldis, Elit, Fox, Unicarm, Meda, Kosarom, Rainert și Diana. AGERPRES (AS — autor: Mariana Nica, editor: Andreea Marinescu)
Fii primul care comentează