Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

CRIZA ECONOMICĂ

Noul fenomen de Shrinkflație: Reducerea Cantităților la Prețuri Neschimbate și în Supermarketurile din România

Shrinkflation: Reducerea Cantităților fără Scăderea Prețurilor. Un fenomen în creștere, observat în supermarketuri din întreaga lume, care pune consumatorii în fața unor cantități mai mici la produsele obișnuite, menținând sau chiar crescând prețurile.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Fenomenul Reducerii Cantității Produselor la Prețuri Neschimbate în Supermarketuri

 

 

Atunci când vizităm supermarketurile pentru cumpărături, adesea nu verificăm gramajul produselor, mai ales dacă suntem obișnuiți să cumpărăm aceleași articole. Recent, s-a observat că anumite produse cumpărate par să dureze mai puțin, nu pentru că am consuma mai mult sau ne-am spăla mai des, ci pentru că volumul produselor a scăzut, menținându-se același preț sau chiar crește ușor. Acest fenomen, cunoscut sub numele de shrinkflation, este o formă de inflație mascată, frecvent întâlnită în perioade de inflație ridicată.

 

 

În Statele Unite, shrinkflation este un concept bine stabilit în literatura economică. Procesul implică reducerea cantității unui produs de către o companie, păstrând prețul neschimbat. Consumatorii sunt astfel indusi în eroare.

 

 

În Europa, acest fenomen devine tot mai vizibil. În Grecia, consumatorii se confruntă cu frustrări crescânde legate de scăderea gramajelor produselor. Un grec povestește cum cheltuielile de 130 de euro pentru produse de bază precum cafea, ton, sau carne de pui par disproportionat de mari pentru cantitatea primită. Similar, în Germania, cetățenii au depus numeroase plângeri la autoritățile de protecție a consumatorilor, considerând shrinkflation ca o formă de înșelătorie. Franța a văzut lansarea unei petiții împotriva practicilor de shrinkflation, care a adunat mii de semnături.

 

 

Situația nu este diferită în Spania, unde s-a descoperit că unele produse au cantități reduse, de la margarină până la chorizo. Organizațiile de protecție a consumatorilor au emis avertismente și recomandă verificarea atentă a gramajelor.

 

 

În Italia, autoritățile monitorizează acest fenomen de creștere ascunsă a prețurilor, insistând pe transparența față de consumatori.

Un articol de la Business Insider prezintă diferite produse, de la hârtie igienică la mâncare pentru animale, toate ilustrând acest fenomen. În contextul creșterii prețurilor la energie în Europa, există îngrijorări că această practică s-ar putea agrava.

 

 

Astfel, shrinkflation devine o realitate tot mai răspândită, afectând nu doar România, ci și alte țări europene, provocând nemulțumire și provocând consumatorii să fie mai vigilenți cu privire la cantitatea produselor pe care le cumpără.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*