Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Noul model al formularului 112

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 600/21.08.2012, a fost publicat Ordinul comun al Viceprim-ministrului, Ministrului Finanţelor Publice nr. 1045/31.07.2012, al Ministrului Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale nr. 2084/06.08.2012, al Ministrului Sănătăţii nr. 793/08.08.2012, pentru aprobarea modelului, conţinutului, modalităţii de depunere şi de gestionare a „Declaraţiei privind obligaţiile de plată a contribuţiilor sociale, impozitului pe venit şi evidenţa nominală a persoanelor asigurate”.

 

În articolul de mai jos, prezentăm principalele prevederi ale actului normativ.

* Generalităţi

Noul model al formularului 112 se utilizează pentru declararea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate, începând cu obligaţiile aferente lunii iulie 2012, cu termen de depunere până la 25 august 2012 inclusiv.

Atenţie! Pentru perioadele de raportare cuprinse între 1 ianuarie 2011 şi 30 iunie 2012, formularul 112 se completează în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.397/2010.

* Obligaţia depunerii formularului 112

Au obligaţia de a depune formularul 112:

– persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator sau entităţi asimilate angajatorului, prevăzute la art. 296 indice 3 şi art. 296 indice 19 alin. (2) din Legea nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, cu modificările şi completările ulterioare;

– plătitorii de venit, persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţă contabilă, de a calcula, reţine şi vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, pentru veniturile plătite din: drepturi de proprietate intelectuală; activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent; activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară; venitul obţinut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică;

– plătitorul de venit, persoană juridică română, pentru veniturile realizate atât în România cât şi în străinătate de persoane fizice din asocieri fără personalitate juridică;

– plătitorii de venit (unităţi specializate pentru colectare, unităţi de procesare industrială sau alte unităţi) care au obligaţia reţinerii la sursă a impozitului pe venit, pentru veniturile realizate de persoanele fizice din valorificarea produselor agricole obţinute după recoltare, în stare naturală, de pe terenurile agricole proprietate privată sau luate în arendă.

Important! Formularul 112 se depune prin mijloace electronice de transmitere la distanţă.

Pentru depunerea declaraţiei, plătitorul de venit trebuie să deţină un certificat calificat, eliberat în condiţiile Legii nr. 455/2001 privind semnătura electronică.

* Termen de depunere al declaraţiei

Formularul se depune astfel:

– trimestrial, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare trimestrului de angajatorii şi entităţile asimilate angajatorilor (asociaţii, fundaţii sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoane juridice, cu excepţia instituţiilor publice, care în anul anterior au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv; persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care, în anul anterior, au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv; persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care, în anul anterior, au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv; persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, precum şi persoanele fizice care exercită profesii libere şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice, care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă) care nu au optat pentru depunerea lunară.

– lunar, până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se datorează impozitul pe venit şi contribuţiile sociale de ceilalţi angajatori şi entităţi asimilate angajatorului.

De reţinut! Depunerea trimestrială a formularului constă în completarea şi depunerea a câte unei declaraţii pentru fiecare lună din trimestru.

Declaraţia 112 se completează cu ajutorul programului de asistenţă, care poate fi pus la dispoziţia contribuabililor gratuit de unităţile fiscale subordonate sau poate fi descărcat de pe websiteul:

– ANAF, de la adresa www.anaf.ro, secţiunea Declaraţii electronice/Descărcare declaraţii, din prima pagină, meniul superior;

* Rectificarea declaraţiei

Se completează o declaraţie rectificativă în următoarele situaţii:

– corectarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale datorate de angajatori şi entităţi asimilate angajatorilor;

– modificarea unor elemente de identificare a asiguratului;

– modificarea unor date pe baza cărora se determină stagiile de cotizare şi punctajul asiguratului în sistemul public de pensii, în cazul în care s-au omis înscrierea unui asigurat sau a unor asiguraţi, sau înregistrarea fără temei legal a acestora;

– corectarea altor informaţii prevăzute de formular.

Atenţie! Pentru perioadele de raportare cuprinse între 1 ianuarie 2011 şi 30 iunie 2012, formularul 112 se rectifică, în conformitate cu prevederile Hotărârea Guvernului nr. 1.397/2010, pe baza programelor de asistenţă valabile pentru aceste perioade.

Pentru perioadele de raportare, ulterioare datei de 1 iulie 2012, declaraţia rectificativă se va depune pe modelul prevăzut de noul act normativ.

* Alte precizări

Anexa nr. 2 din noul act normativ, nomenclatorul Creanţe fiscale – s-a modificat şi s-a completat cu următoarele creanţe, care până la 30.06.2012 s-au declarat în formularul 100, astfel:

– rd. 35 Impozit pe veniturile din drepturi de proprietate intelectuală;

– rd. 36 Impozit pe veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil precum şi a contractelor de agent;

– rd. 37 Impozit pe veniturile din activitatea de expertiză contabilă şi tehnică, judiciară şi extrajudiciară;

– rd. 38 Impozit pe veniturile persoanelor fizice dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit Titlului IV indice 1 din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare, care nu generează o persoană juridică;

– rd. 39 Impozit pe veniturile din activităţi agricole potrivit prevederilor art. 71 lit. d) din Legea nr. 571/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

De reţinut! Aceste creanţe se declară în formularul 112, începând cu obligaţiile lunii iulie, cu termen de declarare până la 25 august 2012.

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns