Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Nu așa se face opoziție

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    După retragea lui Crin Antonescu, opoziția nu mai are o voce puternică, ascultată de toată lumea. Instituțional, liderul opoziției este Klaus Iohannis. Lipsit de darul vorbirii, atât în limba română cât și germană, candidatul prezidențial nu și-a găsit tonul potrivit, nu și-a găsit argumentele care ar putea convinge lumea că este într-adevăr o soluție pentru România. Printre nevorbitori îl putem încadra și pe șeful său de campanie, Vasile Blaga. A ajuns Cătălin Predoiu, omul cu defecte de vorbire, cel mai important comunicator al ACL? Desigur, alături de Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, un politician care, de asemenea, se exprimă greu.
În orice campanie se vorbește, se vorbește mult. În lipsa oratorilor se recurge la gesturi simbolice, ce cele mai multe ori puerile. Depunerea unei coroane mortuare în Senat în timpul dezbaterii pentru reducerea CAS a fost un astfel de gest, de un simbolism ieftin. Cuplul de senatori PNL Atanasiu – Roșca Stănescu au reușit să se facă ridicoli pentru că nu au însoțit depunerea coroanei de un discurs care să cutremure pereții Senatului României. Amatorii fac opoziție în felul acesta. O alianță nouă precum ACL, două partide care se pregătesc să fuzioneze, aduc prospețime, idei noi, speranțe noi. O glumă nenorocită cu o coroană a mortului depusă la Senat nu rezolvă gravele probleme de comunicare pe care le are principala forță de opoziție.
De aici începe totul. Dacă nu are nimic de spus, opoziția nu are cum să devină o alternativă. Până acum Klaus Iohannis nu a spus nimic inteligent, care să merite atenție.  Diverși lideri locali din rândul PNL și PDL se străduiesc să găsească un canal de comunicare spre electorat, dar Centrul nu le furnizează argumentele necesare. Este o degringoladă totală. Cele două partide nu funcționează la unison. PDL pare stingher, odată cu pierderea numelui și-a pierdut și vitalitatea. PNL nu s-a adunat după retragerea lui Antonescu. În frunte cu un lider aproape mut, liberalii sunt dezorientați. Nu știu nici cum să abordeze noua doctrină creștin democrată, iar de la liberal-democrații lui Blaga nu prea au ce învăța.
Locul de lider al opoziției pare să fie vacant. În condițiile în care ACL nu reușește să convingă populația că este adevărata alternativă la guvernarea actuală, titulul de lider al opoziție ar putea fi acaparat de Traian Băsescu și pupila sa, Elena Udrea. Parcă lumea nu ar vrea să se întoarcă la un trecut nu prea plăcut. Rănile tăierii salariilor nu s-au cicatrizat. Traian Băsescu, la fel ca PDL, poartă povara acelei măsuri nepopulare. Asocierea cu PNL nu este suficientă. Dimpotrivă, PNL a riscat luând asupra sa o parte din vină.
În plus, PSD a mai plusat prin propunerea de stingere a datoriilor pensionarilor cărora li s-a calculat greșit pensia. PNL și PDL s-au opus amnistiei pensiilor. Cum va reacționa electoratul? Cele două partide de opoziție nu au capacitatea de a explica de ce s-au opus. Cine să o facă în locul lor? Cine altul decât președintele Băsescu? Iată încă un argument în favoarea transferului titlului de lider al opoziției către Traian Băsescu.
Alegătorii doritori de schimbare cu orice preț vor găsi singuri argumente pentru a vota cu ACL. Dar în ce proporție? Pe de altă parte, presupunând că ar putea câștiga Klaus Iohannis alegerile prezidențiale, pe ce echipă se va baza?

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)