Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Numai RAR mai poate face inspectia tehnica la autobuzele mai vechi de 12 ani

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Kiraly Zoltan - sef Reprezentanta RAR Satu Mare
Kiraly Zoltan - sef Reprezentanta RAR Satu Mare

Tot la RAR se prezinta pentru ITP si autovehiculele pentru transport persoane ce au mai mult de 8+1 locuri

 Miercuri, 4 aprilie 2012, seful Reprezentantei Registrului Auto Roman Satu Mare, Kiraly Zoltan, a sustinut o conferinta de presa in cadrul careia a prezentat principalele modificari legislative cu implicatii in activitatea de inspectie tehnica periodica (ITP).

Aceste modificari au intrat in vigoare la 30 martie 2012 conform Ordonantei Guvernului nr. 6 din 25 ianuarie 2012, care modifica si completeaza Ordonanta Guvernului nr. 81 din 2000.

Si vehiculele inregistrate la primarii trebuie prezentate la ITP

Actul normativ arata ca vehiculele inregistrate la unitatile administrativ – teritoriale (primarii) trebuie sa fie supuse inspectiei tehnice periodice. In categoria vehiculelor inregistrate intra ATV-urile care nu au semnalizare, scuterele, tractoarele si alte vehicule ce se inregistreaza la primarii.

“Daca pana acum numai vehiculele inmatriculate erau supuse certificarii incadrarii in normele tehnice pprivind siguranta rutiera, protectia mediului si in categoria de folosinta conform destinatiei, de acum inainte si vehiculele inregistrate se supus inspectiei”, spune reprezentantul RAR. Pana in 30 septembrie 2012, adica in termen de sase luni, toate vehiculele inregistrate in Romania se supun primei ITP.

Utilajele autopropulsate pentru lucrari

Una din modificarile legislative vizeaza o alta categorie de vehicule. “Au fost incluse in categoria vehiculelor care au obligatia de a face ITP in cadrul reprezentantelor RAR si autovehiculele destinate transportului de persoane ce au in afara locului conducatorului mai mult de 8 locuri sezand si ce au o vechime mai mare de 12 ani inclusiv, cu exceptia troleibuzelor. Inspectia tehnica periodica o vor face tot la RAR si masinile si utilajele autopropulsate pentru lucrari.

In aceasta din urma categorie intra masinile cu cupa, escavatoarele, cele cu lama si altele. Pe baza unei cereri adresate RAR, un angajat RAR se poate deplasa la o alta statie autorizata pentru a efectua inspectia. In judet, RAR are 16 statii autorizate active si avem ingineri si mecanici specializati si atestati sa faca astfel de verificari”, ne informeaza Kiraly Zoltan.

La RAR se face inspectia tehnica periodica la vehiculele inmatriculate in alte state

Incepand din aceasta luna, reprezentantele RAR efectueaza inspectia tehnica periodica la vehiculele inmatriculate in alte state. Potrivit sefului reprezentantei satmarene, deja s-au prezentat cativa satmareni cu masini cu numere straine pentru ITP. Pana acum, in cazul in care o persoana din Romania primea un autoturism inmatriculat in strainatate, avea obligatia sa se deplaseze in tara in care e inmatriculat autovehiculul pentru a-i face inspectia tehnica.

De-acum nu mai e necesar. ITP facuta in Romania este valabila pe teritoriul Romaniei. Au aparut si o serie de modificari cu privire la periodicitatile de efectuare a ITP. Astfel, autovehiculele de transport marfa avand masa totala maxima autorizata sub 3.500 kg se prezinta la inspectie la 2 ani, cu exceptia celor pentru transportul marfurilor periculoase ce vin o data la un an.

Remorcile si semiremorcile apicole si rulotele cu masa totala maxima autorizata sub 3.500 kg sunt inspectate tehnic la 3 ani. Daca la data primei inmatriculari in Romania au fost noi, autorulotele se supun primei inspectii tehnice periodice la 4 ani, iar autoutilitarele la 2 ani, cu exceptia celor ce transporta marfuri periculoase si care asadar se supun primei ITP la un an.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns