Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

ÎNTREPRINDERI ÎN ROMÂNIA

Numărul mediu de salariați ai unei întreprinderi din industrie

În anul 2022 numărul mediu de salariaţi în România a crescut doar cu 1% faţă de anul 2021.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Întreprinderile din sectorul servicii de piaţă au deţinut cea mai mare pondere în ceea ce priveşte numărul mediu de salariaţi (38%), urmate de cele din industrie (30%). Mărimea medie a unei întreprinderi din industrie a fost de circa 20 salariaţi, în timp ce în comerţ aceasta a fost de circa 5 salariaţi.

 

Peste jumătate din numărul total de întreprinderi active, respectiv 51,1%, au avut în 2022 ca activitate principală serviciile de piaţă şi tot în acest sector s-a înregistrat cel mai mare număr mediu de salariaţi, reprezentând 38% din total, potrivit unui comunicat al Institutului Naţional de Statistică.

 

Comparativ cu anul 2021, în anul următor numărul total de întreprinderi a crescut cu 2,9%.

 

La sfârşitul anului 2022, sectorul industrie însuma 60.689 de  întreprinderi, respectiv 9,4% din totalul întreprinderilor active din domeniul economic (industrie, construcţii, comerţ şi servicii de piaţă). Cea mai mare pondere a fost deţinută de întreprinderile active din cadrul sectorului Servicii de piaţă, respectiv 51,1%.

 

În ceea ce priveşte cifra de afaceri, ponderea cea mai mare a fost deţinută de întreprinderile cu activitate principală de comerţ (39,8%), întreprinderile din construcţii deţinând doar 7,2% din totalul cifrei de afaceri.

 

Structura investiţiilor brute în cadrul sectoarelor de activitate economică se prezintă astfel: industrie 34%, servicii de piaţă 30%, construcţii 20,8%, iar comerţ 15,2%.

 

Valoarea adăugată brută la costul factorilor a fost obţinută în 2022, în proporţie de 34,9% în servicii de piaţă, 32,2% în industrie, 23,6% în comerţ şi 9,3% în construcţii.

 

Rezultatul brut al exerciţiului a înregistrat valori pozitive (profit) în toate cele patru sectoare de activitate economică, serviciile de piaţă şi comerţul înregistrând 57,8% din valoarea rezultatului brut.

 

La capitolul câștiguri salariale medii pe țară, tot INS ne-a informat că cele mai mari se regăsesc, de o bună bucată de vreme, în domeniul IT, inclusiv servicii informatice, iar cele mai mici în hoteluri și restaurante.

 

CITEȘTE ȘI:

Companiile din România au avut cel mai mic număr de angajaţi în 2021

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with