
Recent, Parlamentul European și statele membre au convenit să limiteze plățile în numerar în Uniunea Europeană la 10.000 de euro, ca parte a legislației de combatere a spălării banilor, potrivit AFP, citată de Hotnews.
Însă în alte țări, precum Austria și Germania, plățile în numerar au fost până acum nerestricționate. Burkhard Balz, membru în Consiliul de administrație al Bundesbank, a spus la conferința de presă de la Frankfurt pe Main, că numerarul este indispensabil și face parte din infrastructura esențială a unei țări. Dispoziția face parte dintr-un text menit, de asemenea, să combată mai bine finanțarea terorismului, încheiat după doi ani și jumătate de negocieri și care urmează să intre în vigoare anul acesta.
Obiectivul este de a armoniza reglementările existente, foarte disparate, din cele 27 de țări ale UE, pentru a detecta și limita tranzacțiile dubioase.
Acest acord „va garanta că escrocii, crima organizată și teroriștii nu își vor mai putea legitima profiturile prin intermediul sistemului financiar”, a declarat ministrul belgian de finanțe, Vincent Van Peteghem, a cărui țară deține președinția semestrială rotativă a Consiliului UE.
În decembrie, Parlamentul European și statele membre au aprobat crearea unei agenții a Uniunii Europene pentru combaterea spălării banilor și a finanțării terorismului. Viitorul sediu al acestei organizații este râvnit de mai multe țări, printre care Franța și Germania.
Noua agenție, cunoscută sub acronimul englezesc AMLA („Anti-money laundering authority”), va fi responsabilă pentru supravegherea și coordonarea autorităților naționale în vederea unei mai bune detectări și combaterii activităților transfrontaliere suspecte.
Acest pachet de măsuri a fost propus de Comisia Europeană în iulie 2021. Comisarul pentru servicii financiare, Mairead McGuinness, a salutat „un important pas înainte în lupta împotriva banilor murdari în UE”.
CITEȘTE ȘI:
Google alocă bani pentru educarea europenilor în folosirea inteligenţei artificiale
Fii primul care comentează