Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

COMPANIE DE CIPURI

Nvidia, cea mai valoroasă companie de cipuri din lume, pierde 600 de miliarde de dolari într-o zi. Trump convoacă o întâlnire de criză

Nvidia, cea mai valoroasă companie de cipuri din lume, pierde 600 de miliarde de dolari într-o zi. Trump convoacă o întâlnire de criză
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Imediat Trump  Gigantul tehnologic american Metaconvoacă întâlniri  cu Meta, mega companie tehnologică de criză. Niciodată până acum un start-up atât de necunoscut nu a zguduit lumea financiară, economia și politica într-un timp atât de scurt. Noua stea și teroarea  giganților AI este Deepseek din Hangzhou în China. În urmă cu câteva zile, start-up-ul a prezentat un model lingvistic despre care se spune că este mult mai bun decât tehnologia din spatele liderului industriei  Chat GPT. Spre deosebire de concurența lor din SUA, chinezii vor să-și antreneze modelul cu un buget mic și fără cipuri high-tech. Deepseek pune astfel sub semnul întrebării miliardele de dolari investite de corporațiile americane. Noul președinte, Donald Trump,  este agitatat: „Trebuie să ne concentrăm cu atenție absolută asupra concurenței pentru a câștiga”.

 

 

De când OpenAI a  lansat inteligența artificială  cu chatbot-ul său în urmă cu aproximativ doi ani, dominația SUA  în noua tehnologie a fost considerată sigură. În plus, SUA a încercat totul pentru a-și opri rivalul China, impunând restricții la export pentru cipurile de înaltă performanță. Acum China  pune sub semnul întrebării valoarea investițiilor de 600 de miliarde de dolari anunțată de Trump.

 

 

Iată câteva întrebări:Start-up-ul american OpenAI și chatbot-ul său chiar merită evaluarea record de 157 de miliarde de dolari? Este justificat faptul că CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, investește 80 de miliarde de dolari în centre de date AI, iar SUA chiar au nevoie de infrastructura AI de o jumătate de trilion de dolari anunțată de Donald Trump?

 

 

 

 

Cine se află în spatele Deepseek?

 

 

 

În timp ce Donald Trump depunea jurământul ca președinte al SUA pentru a doua oară în acea zi, prim-ministrul Chinei Li Qiang îl primea pt pe fondatorul Deepseek Liang Wenfeng, un bărbat de 40 de ani, împreună cu alți experți din industrie. Mass media nu a pomenit numele lui Liang, nici numele lui Deepseek nu au fost menționate, dar internauții l-au identificat rapid pe tânărul cu ochelari, îmbrăcat cu un pulover gri deschis sub jachetă. Un val de entuziasm a cuprins rețelele sociale extrem de agitate din China. Deepseek a prezentat o actualizare a modelului său lingvistic în aceeași zi. Se presupune că va putea ține pasul cu cele mai bune modele de la giganții tehnologici occidentali și în plus necesită o putere de calcul semnificativ mai mică și, prin urmare, costă doar o fracțiune din prețul americanilor. Compania chineză se bazează pe sursa deschisă, ceea ce înseamnă că își pune softeware-ul la dispoziția altora. Tânăra companie pune deja la îndoială încrederea în sine a SUA că dezvoltarea sa AI este cu doi sau trei ani înaintea Chinei.

 

 

China preia acum conducerea în tehnologia AI?

 

 

Și dacă o astfel de descoperire este realizată de un start-up în mare măsură necunoscut din provinciile chineze, următoarea revoluție AI nu ar putea veni și din Europa?
Internet Society of China (ISC) și-a invitat membrii la conferința anuală din districtul tehnologic Zhongguancun din Beijing. Prezentările experților includ numele multor companii de tehnologie internaționale și chineze și start-up-uri AI. Deepseek, Shendu Qiusuo în chineză, apare și el într-o prezentare Powerpoint – dar nu este un nume care să iasă în evidență. Trei săptămâni mai târziu, start-up-ul din Hangzhou a provocat o scădere dramatică a stocurilor de tehnologie din SUA. Pierderile din cursul de schimb au totalizat până acum aproximativ un trilion de dolari SUA.

 

 

În timpul ultimului mandat de președinte al SUA, Donald Trump a impus restricții menite să încetinească dezvoltarea industriei chineze de cipuri. Guvernul chinez a făcut din dezvoltarea propriului ecosistem AI fără tehnologii străine o prioritate națională încă din 2017. „Planul de dezvoltare pentru inteligența artificială de nouă generație” stabilește obiectivul de a face din Republica Populară un centru de inovare AI lider la nivel mondial până în 2030. Un progres semnificativ era planificat să fie  realizat până în 2025 și era formată din șase companii: Alibaba,  Sensetime, Bytedance,Tencent, iFlytek și Baidu. Acum a apărut Deepseek, fondată în 2023, finanțată din fondul de investiții High Flyer Quant, pe care Liang și unii dintre foștii săi colegi l-au înființat în 2015, după ce au absolvit Universitatea Zhejiang din Hangzhou.

 

 

Spre deosebire de alți fondatori, Liang evită publicul. El nu a comentat despre poveștile recente de succes ale companiei sale nici în presa de stat chineză, nici în presa internațională. Sunt cunoscute doar două interviuri din 2023 și 2024 cu serviciul din industria tehnologică KR36.

 

 

Liang a criticat industria chineză pentru că „se concentrează pe a face bani și neglijează inovația”. China trebuie să „contribuie treptat pe măsură ce se dezvoltă economic, mai degrabă decât să facă autostopul în mod constant”, a spus el. În mod corespunzător, Liang se bazează pe o echipă de tineri dezvoltatori care provin din universitățile de elită din China.

 

 

 

Deepseek nu este singura companie care se află pe urmele giganților americani

 

 

 

În ultimele zile, companii chineze de tehnologie,  ca Alibaba și Bytedance  care își actualizează modelele lingvistice. Conform informațiilor companiei, aceștia au performanțe mai bune în propriile zone decât modelul de top al OpenAI o1.  Moodelul Qwen de la Alibaba, oferit și ca sursă deschisă, ddci gratuită, a obținut de câteva luni un clasament de top în comparațiile cu modelele concurenților.

 

 

Cursa globală de inteligență artificială părea aproape decisă în favoarea Silicon Valley abia a început. În lumea inteligenței artificiale, distanțele se micșorează rapid. La două zile după ce Deepseek și-a lansat noul model AI la Hangzhou, implicațiile sale sunt discutate la Forumul Economic Mondial.

 

 

 

Cred că ar trebui să luăm foarte, foarte în serios evoluțiile din China, spune CEO-ul Microsoft, Satya Nadella, la televiziune CNBC. Vorbește cu serioazitate  despre cele mai recente evoluții în AI. „Modelul lui Deepseek este extrem de impresionant”, spune Nadella. „Cred că ar trebui să luăm foarte, foarte în serios evoluțiile din China”.

 

 

Spre deosebire de rivali precum OpenAI, Deepseek nu numai că dezvăluie modelul în sine, ci documentează și modul în care echipa de dezvoltare a procedat în documentele tehnice însoțitoare. Acest lucru oferă concurenților globali oportunitatea de a înțelege strategia companiei.

 

 

CEO-ul OpenAI, Sam Altman, se alătură dezbaterii 

 

 

 

„Deepseek’s R1 este un model impresionant, mai ales având în vedere ce poate oferi la preț”, a scris Altman. Și antreprenorul și investitorul Marc Andreessen, consilier a lui Donald trump, avertizează: „Deepseek R1 este momentul Sputnik al inteligenței artificiale, referindu-se la la primul satelit pe care Uniunea Sovietică l-a pus pe orbită în 1957, determinând  Statele Unite să mobilizeze mai multe resurse pentru propriul program spațial. Unsprezece ani mai târziu, astronauții americani au devenit primii oameni care au aterizat pe Lună.

 

 

Așa cum tânăra industrie spațială a primit sprijin politic de la Washington în cursa tehnologică cu Uniunea Sovietică, companiile de tehnologie din SUA cer acum mai mult sprijin pentru a câștiga cursa AI împotriva Chinei. De exemplu, șeful companiei de inteligență artificială Anthropic, Dario Amodei, a spus: „Cred că dacă Statele Unite nu sunt capabile să conducă în această tehnologie, vom fi într-o poziție foarte proastă din punct de vedere geopolitic”.

 

 

Pe baza propriilor calcule, Anthropic concluzionează că Deepseek a dezvoltat un model „care se apropie de performanța modelelor americane cu șapte până la zece luni mai vechi și la o fracțiune din cost”. Așa a explicat Amodei într-o postare pe blog. Cu toate acestea, aceasta nu este „o descoperire unică sau ceva care schimbă fundamental economia modelelor mari de limbaj”.

 

 

 

 

Modelul Anthropic, Claude Sonet 3.5, a fost antrenat pentru câteva zeci de milioane de dolari, iar modelul Deepseek,  a fost antrenat la sfârșitul anului pentru șase milioane de dolari. Compania care a fost prima care a demonstrat reducerile așteptate de costuri a fost chineză”.

 

 

Preocupările că Deepseek va provoca conducerea AI din SUA, oamenii de la  Deepseek sunt „cercetători inteligenți, curioși”, dar „datori unui guvern autoritar care a comis încălcări ale drepturilor omului”. Penttru administrația Trump succesul chinez este atât o conformare, cât și o înfrângere” scrie ziarul britanic Financial Times citând un angajat al Meta care spunea: „De ce nu ne-am gândit mai întâi la asta, când mii dintre cele mai strălucite minți lucrează la acest subiect?”. Competiția continuă. China, se spune, nu este nici cu „ani lumină înainte”, nici cu „decenii în urmă”. Nicio țară nu este lider absolut în toate domeniile tehnologiei.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*