Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Întâlnirea de ieri dintre premierul desemnat, Lucian Croitoru, şi lideri proeminenţi ai opoziţiei s-a soldat cu un eşec. Eşecul acesta era previzibil. Liderii grupurilor de partide au afirmat în repetate rânduri că nu acceptă decât desemnarea primarului Sibiului în funcţia de premier. Problema care şi-o pun mai toţi analiştii este următoarea: de ce în cazul acesta au acceptat invitaţia lui Lucian Croitoru?
Premierul desemnat de şeful statului şi-a început munca cu rigoare şi, de ce nu, cu o mare competenţă. Din scurtele sale declaraţii se deduce limpede că a abordat programul de guvernare ca un finanţist bun, cu competenţa firească a unui specialist de înaltă calificare în domeniu. Din cele declarate de acesta se pare că România are nevoie în scurt timp de o sumă  consistentă pentru a se redresa şi de aici şi concluzia că are o nevoie la fel de urgentă de un guvern în cunoştinţă de cauză. Suntem convinşi că la întâlnirea respectivă premierul desemnat a făcut uz nu numai de cunoştinţele sale, dar şi de informaţiile ce i-au parvenit în zilele când s-a străduit să elaboreze programul de guvernare. Nu a făcut de asemenea niciun secret nici din faptul că a avut concursul larg al unor profesionişti de prestigiu, unii dintre ei acceptând să ocupe posturi importante într-un nou guvern format.
Vedem însă că liderii PSD, PNL, UDMR nu au fost câtuşi de puţin impresionaţi nici de competenţa premierului desemnat, nu au fost impresionaţi nici de cifrele evocate. La ieşirea din sala unde a avut loc întâlnirea, ei au anunţat decizia lor anterioară de a nu da votul în Parlament noului premier şi guvernului alcătuit de acesta. Susţinerea lor în continuare rămâne pentru un guvern alcătuit în jurul lui Klaus Johannis, în ciuda faptului că şeful statului, conform prerogativelor sale, a optat pentru altcineva.
Dar cum Lucian Croitoru nu este dispus să-şi abandoneze sarcina la jumătatea drumului, acesta va merge mai departe, se va adresa democrat-liberalilor, la care, desigur, găseşte înţelegere, şi în cele din urmă va prezenta în Legislativ lista unui nou executiv.
Aici însă s-ar putea ca lucrurile să nu fie întocmai celor gândite de actuala opoziţie. Un guvern constituit din PDL şi tehnicieni  s-ar putea în cele din urmă să găsească înţelegere în Parlament. Cel puţin la o parte relevantă de parlamentari. Mulţi dintre aceştia, inclusiv dintre parlamentarii opoziţiei, nu vor mai fi dispuşi să lungească acest război care se poate solda cu dizolvarea Parlemntului, ei nemaifiind dispuşi, pentru mai multă siguranţă, să mai aştepte eşecul unei validări de guvern.
Rămâne însă fără răspuns întrebarea de ce totuşi lideri importanţi ai opoziţiei au răspuns chemării lui Lucian Croitoru şi s-au prezentat la întâlnire. Răspunsuri sunt puţine: fie că au găsit încă o ocazie să-l înfrunte pe Traian Băsescu în disputa lor electorală, fie că s-au temut că vor pierde voturi dacă nu îşi manifestă interesul pentru a rezolva criza în curs de desfăşurare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns