Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BAIA MARE

O comoară naturală dispărută fără urmă de la Muzeul de Mineralogie Baia Mare: Cine a furat piesa unică în valoare de 100.000 de euro?

Cine a furat calcitul unic de la Muzeul de Mineralogie Baia Mare și unde este acum?
Sfera de calcit, extrasă în 1980 din mina Herja, reprezenta cea mai valoroasă piesă din colecția muzeului. Având un diametru de 8 cm și o particularitate cromatică unică – jumătate albă, jumătate neagră –, acest mineral era evaluat în 2014 la peste 100.000 de dolari pe piața neagră.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se împlinesc 11 ani de la furtul spectaculos din Muzeul de Mineralogie Baia Mare, un caz rămas fără rezolvare. Deși anchetatorii au desfășurat investigații extinse atât pe plan național, cât și internațional, nicio persoană nu a fost identificată ca suspect, iar obiectul sustras – un calcit unic în lume – nu a fost recuperat. Întrucât fapta s-a prescris, dosarul a fost închis oficial.

 

 

Sfera de calcit, extrasă în 1980 din mina Herja, reprezenta cea mai valoroasă piesă din colecția muzeului. Având un diametru de 8 cm și o particularitate cromatică unică – jumătate albă, jumătate neagră –, acest mineral era evaluat în 2014 la peste 100.000 de dolari pe piața neagră. Furtul a avut loc în noaptea de 25 spre 26 ianuarie 2014, fiind comis de un individ mascat, care a acționat cu o precizie remarcabilă. Astăzi, la 11 ani distanță, piesa nu a fost găsită, iar făptașul rămâne necunoscut.

 

 

În acea noapte fatidică, la ora 3:03, alarma muzeului s-a declanșat. Agenții de pază au ajuns la fața locului, însă verificările sumare au condus la concluzia eronată că a fost vorba despre o alarmă falsă. Abia dimineața, la ora 8:30, poliția a fost sesizată oficial. Imaginile surprinse de camerele de supraveghere arată un individ care a pătruns în muzeu prin forțarea a două ferestre termopan și a sustras un singur exponat: calcitul perfect sferic, o raritate mondială.

 

 

Timp de 11 ani, polițiștii au urmat numeroase piste, însă niciuna nu a dus la identificarea autorului. S-a suspectat că mineralul ar fi fost scos din țară și vândut pe piața neagră, însă fără dovezi concrete. Deși piesa fusese asigurată pentru 35.000 de lei, experții au estimat că valoarea sa reală depășea 100.000 de euro. În 2022, odată cu împlinirea termenului de prescripție, dosarul a fost clasat definitiv.

 

 

În urma acestui incident, conducerea Muzeului de Mineralogie Baia Mare a luat măsuri suplimentare pentru a preveni astfel de furturi în viitor. Instituția, unică în România, adăpostește peste 1.000 de exponate rare, iar securitatea a fost considerabil îmbunătățită pentru protejarea colecției.

 

 

Conform reprezentanților IPJ Maramureș, furtul a fost tratat ca o prioritate, fiind desfășurate investigații ample, coordonate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Baia Mare. Deși s-au analizat multiple piste și s-au făcut verificări în diverse țări, ancheta nu a dus la niciun suspect concret.

 

 

În concluzie, cazul rămâne unul dintre cele mai mari mistere din domeniul infracțiunilor asupra patrimoniului național, o dovadă a vulnerabilității patrimoniului cultural în fața criminalității organizate.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*