Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Poate că nu este tocmai falsă supoziţia liderilor liberali că întrunirea PDL de la Turnu Severin a avut o notă specifică adunărilor UTC de pe vremuri. Poate nu neapărat UTC, pentru că reuniunile tineretului comunist le reproduceau pe cele ale mai bătrânilor comunişti. Este un anumit tip de optimist cultivat în vremuri grele, sufocante, de comunişti, pentru a acoperi eşecurile economice prin mijloace propagandistice şi pentru a-i stimula pe cei nenorociţi să-;i alunge disperarea pentru că totul e spre binele lor. Manipularea opiniei publice se făcea inventând un viitor luminos, uneori e adevărat mai îndepărtat, alteori mai apropiat, dar despre care se ofereau date convingătoare că va fi atins cu certitudine.
Sâmbătă la Turnu Severin guvernanţii au declarat cu mâna pe inimă că va fi depăşită perioada grea de acum şi că cei ce acum pun umărul la implementarea unor măsuri aspre, dure, vor fi beneficiarii de mâine. Ei vor fi câştigătorii alegerilor din 2012, toţi, şi membrii PDL dar şi ceilalţi, din arcul guvernamental.
Desigur, afirmaţia nu este prea departe nici de mesajele biblice că cei din urmă vor fi cei dintâi, sau că cei ce profesează binele în viaţă, vor avea parte de binefacerile raiului, unde, ştim prea bine, curge numai lapte şi miere. S-a recurs la modelul biblic pentru că s-a considerat că el este funcţional, dătător de speranţe unor oameni obligaţi la sacrificii grele.
Dar, ne întrebăm dacă premierul Emil Boc putea să abordeze în alt chip tematica plină de dificultăţii a epocii parcurse în anul acesta şi în anul viitor. În ce altă formă se putea adresa celor 1000 de primari democrat-liberali şi celor 14 preşedinţi de consilii judeţene? Este o armată numeroasă care trebuie păstrată alături de guvernanţi, ca bază solidă a implementării unor măsuri cu aspecte neomeneşti. Formula folosită de Emil Boc-premier dar şi preşedinte al acestui partid- că tot răul este spre binele lor şi că cei de faţă îşi vor recâştiga poziţiile acum ameninţate, a avut drept ţintă să le alunge îndoielile. Nu ştim dacă toţi cei prezenţi l-au crezut, dar în acelaşi timp e la fel de posibil că unii dintre ei au luat decizia să continue în PDL şi să nu înceapă căutarea unui alt liman politic.
Într-adevăr una dintre soluţiile ieşirii din impasul actual este accesarea fondurilor europene. Sunt bani grei ce trebuie preluaţi şi folosiţi. Numai o administraţie publică neprofesionistă poate scăpa ocazia de a exploata o astfel de şansă. Nu mai rămâne decât să ne punem întrebarea dacă o administraţie publică profund politizată, necristalizată în jurul unor criterii profesioniste, dispune de această capacitate. Rezultatele se vor vedea la capătul celor câţiva ani pe care îi mai au la dispoziţie guvernanţii, dar dacă nu se va reuşi utilizarea fondurilor europene, cauza nu poate fi alta decât neprofesionalismul. Şi nu ştim dacă sunt suficiente ameninţările de la reuniunea de la Turnu Severin, că va tăia în carne vie dacă unii primari, indiferent de culoarea lor politică, nu vor fi în stare să folosească sumele de bani puse la dispoziţie, cu generozitate, de Uniunea Europeană.
Că primul atac mai consistent asupra PDL a venit din direcţia liberalilor, este iarăşi un fapt de înţeles. Cele două grupări politice îşi dispută acelaşi segment electoral, fapt ce generează o dispută eternă..

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns