Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O izolare a Rusiei faţă de UE înseamnă declanşarea unui război economic

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Traian Basescu: Cam aşa a început şi al Doilea Război Mondial
Traian Basescu: Cam aşa a început şi al Doilea Război Mondial

Consiliul European care s-a desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles, cu Ucraina drept subiect principal, s-a încheiat cu o serie de mesaje dure la adresa Rusiei şi de ameninţări cu sancţiuni care, în formularea preşedintelui român, ar duce la “declanşarea unui război economic”.

Liderii europeni au semnat capitolele politice din acordul de asociere cu Ucraina şi au decis ca Republica Moldova şi Georgia să poată semna acordurile de asociere şi liber schimb “cel mai târziu în luna iunie”. Totodată, Consiliul European a cerut Comisiei Europene un plan urgent pentru sancţiuni economice la adresa Crimeii, în cadrul actualei faze de răspuns, şi i-a dat lui Barroso timp până în iunie pentru a crea un plan pentru securitatea energetică a Uniunii.

“Consiliul European atenţionează Federaţia Rusă că orice escaladare a actualei situaţii duce la intrarea în etapa a treia de sancţiuni, care vizează măsuri largi de ordin economic şi în zona tranzacţiilor de armament. Măsurile largi înseamnă măsuri care se referă la îngheţarea activelor oamenilor de afaceri ai Federaţiei Ruse pe tot teritoriul UE, încetarea oricărei cooperări bancare, financiare deci, restricţionarea importurilor de energie şi interzicerea importurilor de armament. În acest sens, în pregătirea etapei a treia, care practic ar însemna o izolare a Federaţiei Ruse faţă de UE şi, aş traduce-o eu, declanşarea unui război economic, CE şi statele membre vor lucra în zilele imediat următoare pentru a definitiva tipul de acţiuni care ar putea fi luate în cazul escaladării situaţiei din Ucraina”, a explicat preşedintele.

“Toţi suntem conştienţi că etapa a treia este o etapă care ne afectează şi pe noi, şi Federaţia Rusă. Dar nu noi vom pierde”, a mai punctat şeful statului, explicând că declanşarea acestei etape ar urma să survină oricărei escaladări a conflictului, incluzând aici şi o eventuală ocupare a Ucrainei în est.

Deşi România “nu are o dependenţă energetică insurmontabilă” de Rusia, “nu noi am fi în situaţia cea mai dificilă”, problemele fiind cum putem ajuta Ungaria şi Bulgaria, „care sunt în dificultate foarte mare”.

“România trece uşor peste acest tip de sancţiuni sau este suficientă închiderea unui combinat de îngrăşăminte şi suntem pe balanţă echilibrată zilnic – cât extragem, atât consumăm”, a spus Băsescu.

Sancţiunile economice extinse nu sunt de dorit, dar “costurile ar fi infinit mai mari” dacă va fi nevoie de ele şi acestea nu vor fi impuse, a explicat şeful statului, făcând o paralelă cu geneza celui de-al Doilea Război Mondial, unde reticenţa unor state de a acţiona când a fost nevoie a avut efecte mult mai grave. “Cam aşa a început şi al Doilea Război Mondial”, a spus Băsescu

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns