Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O lecție pentru Băsescu

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru prima oară după Revoluție un guvern cade în urma unei moțiuni de cenzură. Nu știm ce înseamnă cu adevărat acest lucru. E o victorie a democrației parlamentare sau un joc de interese? Nu cunoaștem nici pașii care trebuie urmați. Cabinetul Emil Boc își face bagajele în grabă și părăsește Palatul Victoria? Rămâne în funcție să gestioneze treburile curente ale țării? Un guvern interimar este ultimul lucru care îi mai lipsea unei țări în plină criză.
Căderea guvernului este un fapt pe care președintele Traian Băsescu nu-l poate nega. Înainte de a fi un eșec al guvernului PDL este, fără îndoială, o înfrângere a președintelui Băsescu. Înainte cu câteva zile de demararea oficială a campaniei pentru alegerile prezidențiale România pare să intre într-o criză politică. Nu pentru că nu ar avea o majoritate parlamentară, ci pur și simplu pentru că după un mandat de cinci ani Traian Băsescu este izolat. A reușit să ridice PD-ul de la 10 procente la 33%, dar sistemul de alianțe cu alte formațiuni politice a fost deficitar.
Democrații nu au reușit să conviețuiască nici cu liberalii, nici cu social-democrații. Până la urmă, indiferent de partea cui este dreptatea, PDL s-a trezit singur în fața unei majorități parlamentare formate urgent după scoaterea PSD de la guvernare.
Guvernul Boc, micșorat după ieșirea PSD de la guvernare, rămâne o enigmă. Se autodeclară reformator, dar printre performanțele sale nu se află măsuri de ordin economic, ci de ordin social. Adoptarea codurilor pe justiție, legea învâțământului, legea salarizării unice, proiectata lege a pensiilor nu sunt priorități în vremuri de criză. Cu toate acestea fostul guvern Boc le enumeră printre marile sale realizări. Aici este problema de fond.
Democrat-liberalii nu au reușit să pună ordine în economie. Pensiile parlamentarilor nu sunt o prioritate. Le va veni vremea și lor, după ce va fi depășită perioada de recesiune.
Pe scurt, PDL s-a rupt de realitate. Poate că avea intenții bune, dar nu a reușit să le facă destulă publicitate.
În declarația sa președintele s-a mărginit să-i mulțumească lui Emil Boc și să anunțe că va avea consultări cu partidele. Mircea Geoană a declarat că nu onorează invitația prezidențială. PNL propune un premier independent, pe primarul german din Sibiu. UDMR și-ar dori un guvern politic.
Se vorbește despre varianta care i-ar aduce câștig de cauză președintelui Băsescu. Adică să-l desemneze tot pe Emil Boc pentru formarea unui nou guvern. Dacă noul guvern nu trece de Parlament, ne apropiem de alegeri anticipate.
Situația este cât se poate de încurcată. Există o majoritate parlamentară, dar nu se știe cât este de sudată. PSD și PNL sunt și ele, la fel ca PDL, în fața unor alegeri în care își pun foarte mari speranțe. Partidul al cărui candidat va câștiga algerile va avea un cuvânt greu de spus la formarea noului guvern. Dar până atunci se plutește în necunoscut.
Consultările rapide de la Cotroceni spun ceva despre tensiunea creată prin căderea guvernului. Traian Băsescu nu mai este sigur pe el. Nu mai știe pe cine să se bazeze.
Jocurile făcute cu absolut toate partidele l-au condus într-un unghi mort. În realitate, moțiunea de cenzură a fost înaintată împotriva lui. Parlamentul i-a dat o lecție de democrație președintelui. Cum va răspunde, rămâne de văzut.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns