Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SATUL FANTOMĂ DIN ROMÂNIA

O localitate pustiită de decenii, dar încă prezentă pe hartă

O localitate pustiită de decenii, dar încă prezentă pe hartă
Astăzi, în sat mai există doar câteva case părăsite și o biserică aflată în ruine
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

În România există localități uitate de timp și de oameni, care au rămas pustii, dar continuă să figureze pe hărțile oficiale. Un astfel de loc este satul Curpenii Silvăsului, ascuns în Muntele Poiana Ruscăi, la aproximativ 25 de kilometri de Hunedoara. De aproape jumătate de secol, acest sat a rămas abandonat, iar astăzi nu mai locuiește nimeni aici.

 

 

Chiar dacă nu există locuitori, numele satului a supraviețuit în cărțile digitale și registrele oficiale, fiind menționat în recensămintele din ultimele decenii ca o localitate fără locuitori. Satul Curpenii Silvăsului este înconjurat de păduri de mesteacăn și fag, iar vegetația abundentă a acoperit o mare parte din vechile case și drumuri.

 

 

O localitate pustiită de decenii, dar încă prezentă pe hartă

 

Astăzi, în sat mai există doar câteva case părăsite și o biserică aflată în ruine. Străinii care îndrăznesc să viziteze acest loc abandonat sunt extrem de rari, însă localnicii din zonă și pasionații de istorie și fotografie continuă să descopere frumusețea locurilor uitate.

 

 

Unul dintre acești pasionați este Lucian Ignat, un hunedorean care a reușit să surprindă prin obiectivul său frumusețea melancolică a locurilor unde oamenii au dispărut, iar timpul și natura au transformat ruinele în povești vizibile doar pentru cei care au ochi pentru detalii. Fotografii cu biserica dărăpănată și cu casele de cărămidă prăbușite sub greutatea vegetației sunt mărturii ale unui trecut care se estompează, dar care încă își lasă amprenta în memoria locului.

 

 

O localitate pustiită de decenii, dar încă prezentă pe hartă

 

În jurul bisericii, câteva cruci din lemn, decorate în stilul tradițional al pădurenilor, stau rezemate de zidurile rămase, fiind ultimele urme ale unei vieți spirituale care a odată înflorit în acest sat.

 

 

Însă, cu fiecare zi ce trece, rămășițele satului Curpenii Silvăsului se pierd încet în mijlocul pădurii, făcându-l să devină din ce în ce mai greu de descoperit și de adus la viață.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns