Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ONCOLOGIE

O nouă metodă împotriva cancerului: celulele adipoase modificate, cheia unui tratament revoluționar

O nouă metodă împotriva cancerului: celulele adipoase modificate, cheia unui tratament revoluționar
Cercetătorii de la Universitatea San Francisco au dezvoltat o metodă inovatoare de combatere a cancerului, transformând celulele adipoase albe în grăsime bej modificată genetic, care înfometează tumorile, distrugându-le prin privarea de nutrienți.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cercetătorii de la Universitatea San Francisco (UCSF) au creat o tehnică inovatoare care utilizează celulele grase modificate pentru a înfometa și distruge tumorile canceroase. Transformând celulele albe de grăsime, responsabile de stocarea energiei, în celule de grăsime bej, care consumă intens calorii, echipa a reușit să blocheze dezvoltarea tumorilor în laborator.

 

 

Grăsimea bej: o armă metabolică împotriva cancerului

 

 

Prin utilizarea tehnologiei CRISPR, cercetătorii au activat gene specifice în celulele adipoase albe, transformându-le în grăsime bej, o variantă energetică și activă metabolic. Odată implantate în organism, aceste celule au redus accesul tumorilor la nutrienți esențiali, privându-le de „combustibilul” necesar dezvoltării. Rezultatele obținute au fost impresionante, demonstrând eficacitatea metodei împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de sân, colon, pancreas și prostată.

 

 

Terapia inspirată din chirurgia plastică

 

Inspirația pentru această metodă a venit din procedurile de liposucție și transfer de grăsime, utilizate frecvent în chirurgia plastică. Cercetătorii au aplicat un principiu similar: prelevarea celulelor grase, modificarea lor în laborator și reimplantarea acestora în organism. Chiar și atunci când celulele modificate au fost plasate departe de tumori, ele au consumat nutrienții disponibili, înfometând celulele canceroase.

„Folosim deja aceste tipuri de proceduri medicale în chirurgie plastică, ceea ce face această abordare mai ușor de integrat în practică”, a explicat dr. Nadav Ahituv, directorul Institutului UCSF pentru Genetică Umană. Studiul său a fost publicat în prestigioasa revistă Nature Biotechnology.

 

 

De la terapie cu frig la CRISPR

 

Ideea a pornit de la observația că expunerea la frig poate activa celulele grase brune, determinându-le să ardă calorii pentru a genera căldură. În urma unor studii anterioare, s-a observat că acest proces metabolic poate încetini dezvoltarea tumorilor prin înfometarea lor. Totuși, terapia cu frig este greu de aplicat pacienților cu o stare de sănătate fragilă. Așa s-a ajuns la utilizarea grăsimii bej, care poate fi modificată genetic pentru a produce aceleași efecte, dar fără nevoia de temperaturi scăzute.

 

 

Rezultatele experimentale: o descoperire uimitoare

 

 

Folosind CRISPR, echipa a activat gena UCP1, responsabilă pentru consumul rapid de energie în grăsimea brună. Când celulele modificate au fost testate în laborator împreună cu celule canceroase, rezultatele au fost surprinzătoare: tumorile au fost rapid înfometate și distruse. Cercetătorii au fost inițial sceptici, repetând experimentul de mai multe ori. „Am crezut că am greșit undeva – efectele au fost prea puternice pentru a fi reale”, a declarat dr. Ahituv. Totuși, testele au confirmat rezultatele.

 

 

 

Teste pe animale: pași spre utilizarea clinică

 

 

Într-un pas următor, celulele de grăsime bej modificate au fost testate pe șoareci, fiind implantate lângă tumori sau chiar la distanță. Metoda a funcționat împotriva mai multor tipuri de cancer, inclusiv cel de sân, pancreas și prostată, eliminând celulele canceroase prin privarea acestora de nutrienți.

 

 

 

O soluție promițătoare pentru viitor

 

 

Această tehnică are potențialul de a deveni o terapie viabilă pentru pacienți, datorită faptului că se bazează pe proceduri medicale existente, precum liposucția. Modificarea și utilizarea celulelor adipoase în acest mod deschide noi perspective în tratamentul cancerului, oferind o soluție inovatoare și mai puțin invazivă.

 

 

Cercetările vor continua, urmând să fie efectuate teste clinice pentru a valida siguranța și eficiența metodei la oameni. Totuși, rezultatele de până acum sugerează că această abordare ar putea deveni o armă puternică în lupta împotriva cancerului.

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol Sărbătoarea Naşterii Maicii Domnului a constituit un prilej de aleasă bucurie pentru comunitatea de oşeni din Călineşti-Oaş,