Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O plantă ar putea scoate din criză şi agricultura şi producţia de energie

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“Terenurile Sălajului, mare parte din ele lăsate necultivate, s-ar preta foarte bine la cultura salciei energetice, plantă din care am obţine apoi biomasa pe care am putea-o folosi la producerea de energie termică în cadrul Uzinei Electrice”. aflam de la adevarul.ro

Declaraţia aparţine primarului Zalăului, Radu Căpîlnaşiu, şi a fost făcută în cadrul unor discuţii purtate cu ziariştii pe tema viitorului Uzinei Electrice (CET-ul oraşului). Primarul s-a declarat un susţinător al folosirii biomasei care materie primă pentru producerea de energie termică la Uzina Electrică, complementar cu gazul folosit în prezent. “Ne-am dori şi alt tip de combustibil decât gazul pentru a avea măcar o relativă independenţă energetică”, a precizat primarul.

El susţine că varianta cultivării salciei energetice, o specie de salcie adusă din Suedia, nu numai că ar asigura materia primă pentru Uzina Electrică, dar ar putea fi o bună sursă de câştig pentru agricultori. “Sunt atâtea terenuri lăsate necultivate care s-ar preta la această cultură! Ar putea fi un dublu câştig, o dublă afacere, pe de-o parte pentru uzină, iar pe de altă parte pentru agricultori”, crede el.

Potrivit portalului recolta.eu, salcia energetică provine din Suedia şi îi priesc zonele reci, cu sol umed. Creşte uimitor de repede, trei centimetri pe zi, fără să ceară îngrijiri speciale, iar din lemnul său se obţine biomasă, în cantităţi mari şi cu o rată de creştere avantajoasă. Dacă restul de plante silvice au nevoie de 3-5 ani până când pot fi recoltate şi utilizate în scopuri energetice, salcia poate fi recoltată anual, având un volum de masă lemnoasă de 40-60 t/ha material uscat.

Potrivit aceleiaşi surse, investiţia la hectar nu depăşeşte 2.000 de euro. Odată sădiţi, butaşii de salcie produc toată viaţa, iar în doi ani cultivatorii pot să obţină un profit de 2.800 de euro pe hectar. “Costurile sunt mici, munca puţina, iar riscurile zero. Planta e rezistentă şi nu le dă emoţii agricultorilor”, se precizează pe portalul amintit.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns