Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O posibilă alianţă la locale din raţiuni practice: USR şi AUR

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Condamnate să guverneze împreună, PSD şi PNL nu-şi găsesc un ton comun în aproape nicio speţă. Când unul vrea ceva, celălalt cere altceva. Nu sunt de acord, în linii mari, cu multe nuanţe, decât pe problema obstrucţionării intrării României în spaţiul Schengen de către Austria. Aşadar, există un consens că Austria a jecmănit România.
Bogăţiile cele mai de preţ, gazul şi petrolul, la fel ca pădurile, ar fi fost jefuite cu acordul tacit al UE, în urma unor înţelegeri secrete între ţările mari.
Pornind de la această posibilă înţelegere, cele două partide de opoziţie, USR şi AUR, includ în ecuaţia trădării guvernele conduse, rând pe rând, de PSD şi PNL.
Chiar dacă şi-au tot schimbat în mod strategic denumirile, într-adevăr, principalele forţe politice care şi-au împărţit puterea încă din decembrie 1989 au fost, cu trecătoare excepţii, actualul PSD şi actualul PNL.
Coabitarea lor s-a produs încă din anii 1990, când Theodor Stolojan a colaborat cu PDSR, în calitate de prim ministru liberalizând cursul valutar. În epocă, în anul 1991, se spunea că a confiscat valuta.
La participările neîntrerupte la guvernările din 1990 până azi, PSD şi PNL trebuie să-şi împartă, şi să-şi recunoască greşelile. Nu Austria, nu UE, nu marile puteri sunt vinovate pentru jefuirea şi distrugerea industriei româneşti, de vânzarea băncilor, de cedarea totală a comerţului naţional în mâinile capitalului străin. Vinovate sunt guvernele, partidele care au condus ţara.
PSD şi PNL au supravieţuit în faţa tuturor încercările de a fi scoase din jocul politic de la vârf. :i vor supravieţui şi dacă unul dintre ele va pierde alegerile din anul 2024. Dacă PNL va pierde alegerile parlamentare şi prezidenţiale din 2024, din cauza erodării la guvernare, eventual va rămâne o vreme în opoziţie. Iar dacă PSD va refuza să ia la guevrnare un partid precum AUR, se va reface actuala coaliţie PSD-PNL-UDMR.
Este posibilă şi varianta refacerii coaliţiei de dreapta PNL-USR-UDMR rezultată în urma parlamentarelor din 2020.
Deci la mari schimbări nu ne putem aştepta din moment ce scena politică va fi ocupată de aceeaşi actori. De aceleaşi partide, dar de alţi oameni.
Salvarea, marea schimbare aşteptată nu poate veni de cât de la persoane, nu de la partide. Care sunt cele două nume de la care se aşteaptă marea schimbarea? Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu. Ei sunt şi acum la guvernare.
Mai există însă un element, esenţial în ecuaţia puterii: preşedintele ţării. În lipsa desemnării unor candidaturi ferme, cel mai probabil vor intra în cursa prezidenţială liderii celor două partide, Marcel Ciolacu pentru PSD şi Nicolae Ciucă, prezidenţiabil PNL.
La ce schimbări majore ne putem aştepta? La nicio schimbare. Dacă va câştiga candidatul PSD, ca preşedinte va desemna un prim ministru de la PSD. Dacă victoria îi va reveni candidatului PNL, preşedintele va desemna un prim ministru de la PNL.
Pornind de la ideea că PNL şi PSD guvernează prost ţara, aceste partide fiind conduse de aceiaşi oameni rezultă că ţara va fi guvernată la fel de prost şi după alegerile din 2024.
În ciuda evidenţelor, se vehiculează ideea unei spectaculoase creşteri a partidelor suveraniste. AUR este un partid suveranist. Este în creştere? Cam bate pasul pe loc. USR a pornit la drum ca un partid justiţiar. Sloganul “Fără corupţi în funcţiile publice” i-a adus puncte electorale?
Oamenii care au câştigat poziţii importante după alegerile locale, primar general la Bucureşti, primari la Timişoara şi Braşov, nu s-au dovedit buni administratori. Deci partidului i s-au ciuntit aripile chiar din cauza victoriilor pe care le-a obţinut.
Cum alegerile pentru primari vor fi tot dintr-un singur tur de scrutin, partide precum USR şi AUR au o singură soluţie pentru a câştiga câteva funcţii de primari: o asociere din raţiuni practice.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Dilema lui Ponta

Asculta acest articol     “Candidatura mea la președinție depinde de refacerea USL”. Este cea mai radicală declarație a lui Victor