Image 1
Image 2

CAZUL FERICIT AL MICUȚELOR SARAH MARIA ȘI ELENA MAIA

O rară reușită în operațiile de separare a siamezelor

O rară reușită în operațiile de separare a siamezilor
Cele mai cunoscute siameze de la noi din ţară sunt Lina şi Gherghina, care s-au născut, în 1982, lipite de la ombilic la stern
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimii 30 de ani, sunt cunoscute cinci cazuri de siamezi născuți în țara noastră. Toate încercările de separare au fost un eșec. Copiii au murit în timpul operațiilor sau după acestea. Cazul micuțelor Sarah Maria și Elena Maia, operate marți la Spitalul „Marie Curie”, este unul fericit.

 

Deja cazul siamezelor venite pe lume la o maternitate din Braşov, în mod fericit separate de echipa condusă de medicul Radu Spătaru, de la Spitalul „Marie Curie” din Bucureşti, a ajuns la urechile tuturor românilor. Putem afirma, fără să greşim, că naşterea gemenelor siameze la Maternitatea din Braşov este un caz rar.

 

Acelaşi lucru poate fi spus şi despre faptul că operaţia de separare a acestora a reuşit, iar evoluţia micuţelor este bună, la această oră ele privindu-se fiecare din pătuţul ei. Rată de supraviețuire sub 25% O dată la 200.000 de naşteri vin pe lume siamezi. În România, sunt cunoscute cinci cazuri de siamezi în ultimii 30 de ani, însă operaţiile nu s-au încheiat cu succes.

 

Copiii au murit în timpul tentativei de separare sau după operaţie. În general, rata de supravieţuire a siamezilor este de 25%. În cazul fetiţelor, creşte până la 35%, deoarece au o rezistenţă mai mare. Fiecare caz este unic, la fel şi modalitatea în care sunt lipite organele afectate. Progresele care s-au făcut în ultimii ani în medicină, mai ales în cazul ecografiilor, ajută la identificarea din timp a sarcinilor cu probleme care pun în pericol viaţa fătului.

 

Aceasta a fost situația și în ceea ce le privește pe siamezele de la Braşov, căci medicii şi-au dat seama că sunt lipite încă din săptămâna a 12-a de sarcină. „Niciun caz nu seamănă cu altul” Fost şef secţie chirurgie la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, medicul Ioan Bâscă a întâlnit trei cazuri de siamezi în 40 de ani de activitate. „De obicei, atunci când siamezii au organele importante comune, supravieţuirea este doar un vis.

 

La ora actuală, medicina a făcut paşi importanţi, iar ecografiile pot să identifice toate problemele sau anomaliile. În străinătate, în Germania, de exemplu, li se sugerează aproape imediat părinţilor să renunţe la o sarcină cu o asemenea problemă, precum cea a gemenilor siamezi. Sunt, evident, cazuri particulare. Niciunul nu seamănă cu altul”, afirmă medicul chirurg. Cazul gemenelor născute la Braşov este unul fericit.

 

Ele au o porţiune foarte mică din ficat comună. „În clipa în care siamezii au în comun mai multe organe, împart o mână sau un picior sau sunt lipiţi în zona capului, abia atunci reprezintă o provocare pentru echipa de medici care decide să ia cazul în primire. Aceste situaţii, la noi în ţară, însă au fost foarte rare. Eu, personal, în 40 de ani de activitate am întâlnit două sau trei cazuri. S-a întâmplat ca doar unul dintre gemeni să supravieţuiască, dar şi să moară amândoi”, completează specialistul.

 

Cele mai cunoscute siameze de la noi din ţară sunt Lina şi Gherghina, care s-au născut, în 1982, lipite de la ombilic la stern. Au fost operate în Elveţia, cazul lor fiind al treilea reuşit în lume. În România, prima intervenţie de acest fel a fost la Iaşi, în 2005, şi au mai fost cazuri de siameze născute la Piteşti şi chiar la Braşov.

 

Niciunul dintre copii, însă, nu a supravieţuit. În 2011, la Maternitatea Spitalului Judeţean de Urgenţă din Piteşti s-au mai născut două siameze. Erau lipite în zona ficatului, dar aveau inimi separate. Medicii le-au separat după ce una dintre siameze a încetat din viaţă. Ulterior a murit şi cea de-a doua din cauza malformaţiilor. Fără complicații după operația de separare Dr. Radu Spătaru, coordonatorul echipei care a făcut intervenţia de separare a siamezelor, a afirmat că cele două fetiţe nu au avut niciun fel de complicaţie postoperatorie.

 

 

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*