Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O reformă gândită politic, nu economic

Sigla Informatia Zilei
După unele informaţii, Marcel Ciolacu ar avea 28 de sfătuitori de care nu se atinge în timpul campaniei sale de restructurare a sistemului bugetar.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Mai mult decât conducerea PSD, având întâietate şi în faţa PNL, este posibil ca la baza reaşezării sistemului bugetar al statului să stea gândirea comună a celor 28. Unul zice una, altul alta, premierul cântăreşte rapid şi propune soluţia.

Mai mult sau mai puţin de profunzime, reforma lui Ciolacu este binevenită. Numai că are o mare hibă: bugetarii lăsaţi fără slujbe ar trebui absorbiţi de economia privată. Durere, cum se exprimau înaintaşii noştri acum mai bine de o sută de ani: economia care ar trebui să-i absoarbă primeşte şi ea o lovitură de copită financiară.

Gândind politic nu economic, Marcel Ciolacu loveşte şi în electoratul de dreapta. Trebuie să admitem că indiferent de opţiunea politică individuală, cei care muncesc la privat sunt interesaţi ca statul să ajute firmele să se dezvolte pentru a putea da salarii mai mari. Deci prin prisma activităţii lor, lucrătorii din privat pot fi consideraţi susţinătorii partidelor de dreapta. Este o explicaţie simplistă, dar chiar aşa stau lucrurile. Doar mediul privat alimentează bugetul statului. Cu cât firmele sunt sprijinite mai mult, cu atât pot oferi salarii mai mari şi livrează mai mulţi bani la bugetul de stat.

Este la mintea şi celui mai slab consilier, de la categoria cocoş să zicem, că nu poţi cere mai mult lapte de la o vacă în timp ce tu o înfometezi. Cam asta face acum Marcel Ciolacu. În plină reformă structurală a sistemului bugetar loveşte şi în mediul privat prin majorarea TVA, a anulării facilităţilor pentru angajaţii în construcţii, agricultură şi IT, a majorării salariului minim pe economie care va fi o povară pentru firmele mici şi mijlocii. Mai trebuie să adăugăm şi impozitarea muncii part time la nivelul salariului minim. Un elev, un student ar putea munci două sau patru ore pe zi să câştige un ban. De ce-şi ia statul porţia dublă, la nivelul unei munci de opt ore? Pentru că este flămând de bani şi nepăsător faţă de tineri.

În condiţiile supraimpozitării propuse de guvern economia privată nu va putea absorbi mâna de lucru disponibilizată din sistemul de stat. Sau — mai ştii? — până la urmă poate că nici nu se urmăreşte disponibilizarea unui mare număr de persoane. Reforma lui Ciolacu se pare că loveşte doar sus, la nivelul secretarilor de stat, a funcţionărimii care oricum a fost numită politic.

Când se va trage linie şi vor fi adunate avantajele şi pagubele se va constata că din rândul disponibilizaţilor cei mai mulţi vor fi din zona PNL şi a personalului rămas în sistem din vremea când UDMR şi USR erau la guvernare. Fiind o reformă gândită politic succesul va fi unul provizoriu. O simplă victorie de etapă înaintea alegerilor din 2024. Nimic concludent. În plan economic vor rămâne doar majorările, nu economisirea în numele căreia s-a demarat micro-reforma sistemului bugetar.

Lovind în mediul privat, Marcel Ciolacu loveşte în electoratul PNL în primul rând, apoi în electoratul partidelor de dreapta, USR, UDMR, PMP şi a altor formaţiuni mai mici cu orientare de dreapta.

Care ar putea fi consecinţa firească a acestei acţiuni politice? Formarea unui pol de dreapta, a unei alianţe anti-PSD constituită sub presiune. Trecând peste etichetarea AUR ca formaţiune extremistă, în realitate arată că partidul lui George Simion se situează în zona dreaptei politice. Procentele mereu în creştere nu se adună din zona aparatului bugetar, de stat. AUR mizează pe electoratul care vânează cele 14 alimente cu etichete galbene, ieftinite de la 1 august, dar susţine şi spijinirea mediului economic cu capital românesc. Se ştie că în istorie reformele se întorc împotriva celor care le iniţiază, chiar dacă în timp au un efect pozitiv. Pe scurt care sunt punctele reformei Ciolacu? Pe primul loc se află micşorarea numărului de angajaţi la stat. Prin desfiinţarea unor funcţii, prin comasarea unor instituţii, prin tăierea unor cheltuieli. Este o măsură măsurabilă. Şi în persoane şi în banii economisiţi. Câte persoane vor avea de suferit? Ce sumă se va economisi?

În oglindă, simetric, trebuie aşezată majorarea TVA. Ce efecte va avea? Se vor aduna mai mulţi bani la buget? Discutabil, dar să admitem că da. Cum se vor folosi aceşti bani? Vor întreţine un sistem de stat rămas la fel de stufos. Efectul asupra firmelor, mai cu seamă a celor mici, va fi dezastruos. În acelaşi timp TVA-ul majorat afectează toţi consumatorii, de la milionar la asistaţii sociali care pe puţinii lor bani vor cumpăra produse mai scumpe.

O curiozitate rămâne reforma alimentelor cu etichete galbene. Cum se va termina acest experiment? La sfârşitul primei luni probabil domnul Ciolacu va prezenta un raport preliminar. Va fi reforma etichetelor galbene platforma de la care PSD se va relansa în campania electorală? Posibil, dar prea populist.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Editorial Informatia Zilei

Fenomenul Cîrstoiu

Cazul candidatului comun la Primăria Generală a Capitalei dă măsura incapacității organizatorice a cuplului Ciucă-Ciolacu.

Sigla Informatia Zilei

Bugetarii politici

Asculta acest articol     Încet, încet, ecourile eșecului din Apuseni se vor stinge. Figurile sacrificate vor sta o vreme pe