Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

O regie ca la premiile Oscar

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tinuta la secret pana in ultimul moment, lista ministrilor prezentata de Victor Ponta a fost, intr-adevar, o surpriza. Marea majoritate a numelor vehiculate nu se regasesc in guvern. A fost o regie ca la premiile Oscar. Nominalizatii au fost anuntati ca sunt luati in calcul, insa la final au fost desemnati altii. In ce consta surpriza? Pe primul loc se plaseaza cu siguranta Andrei Marga. Fostul ministru al Educatiei, profesorul Marga a fost numit la Externe. Explicatia este simpla, noul guvern doreste sa intareasca relatiile cu Germania. Andrei Marga, in calitate de rector al Universitatii Babes-Bolyai, are relatii externe culturale vaste, avand-o ca invitata la Cluj chiar si pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

Surprizele au continuat cu Florin Georgescu, viceguvernatorul BNR, cunoscut ca un om strans la punga, dar si bun cunoscator al circuitului banilor din uriasele credite luate de Guvernul PDL. Tot o surpriza a fost nominalizarea lui Ovidiu Silaghi la Ministerul Transporturilor, cu toate ca detinuse portofoliul la Turism in Cabinetul Tariceanu. S-a mizat pe buna sa cunoastere a zonei din Transilvania unde sunt mari probleme cu autostrada, dar si pe experienta sa, ca vicepresedinte al Camerei de Industrie si Comert a Romaniei. Sunt sanse ca Ovidiu Silaghi sa fie un mai bun ministru al Transporturilor decat toti predecesorii sai.

Revenirea lui Ioan Rus la Interne si Administratie nu este o mare surpriza, el fiind considerat chiar si de adversari un profesionist in domeniu. Titus Corlatean la Justitie este o nominalizare surprinzatoare, din moment ce el era pregatit pentru Externe.

Un nume care va crea controverse este arondarea Agriculturii unui membru al Partidului Conservator. Nu din cauza ministrului Daniel Constantin, ci a lui Dan Voiculescu, despre care se spune ca are interese in domeniu.

Ce diferente majore exista intre membrii acestui guvern si cei ai fostului Cabinet Ungureanu? In primul rand se constata ca aproape toti sunt foarte buni comunicatori. Niciunul nu are nevoie de purtator de cuvant. Membrii Guvernului Ungureanu erau niste ilustri necunoscuti in momentul desemnarii lor. Au ramas in umbra si dupa doua luni de zile. Nu s-au afirmat ca persoane publice, fiind destul de modesti, ba chiar avand un complex de inferioritate in fata celor pe care i-au inlocuit, dupa plecarea Guvernului Boc.

Putem trage o prima concluzie. Guvernul Ponta mizeaza pe comunicare. Totul e sa nu se transforme totul intr-o mare trancaneala si sa uite ca trebuie muncit. O a doua concluzie tine de profesionalismul fiecarui membru al noului guvern. Fisele personale ii califica mai mult decat pe predecesorii lor.

Nu in ultimul rand trebuie invocata vointa politica. Daca USL se va concentra pe campania electorala si va subordona masurile de redresare economica scopului politic, Guvernul Ponta va fi o mare dezamagire. Este adevarat ca pana acum nu sunt elemente care sa arate ca USL este doar o alianta conjuncturala preocupata doar de acapararea puterii. Retinut in declaratii, rational, moderat, Victor Ponta da dovada de o maturitate cu totul surprinzatoare. Dar inainte de a saluta fara rezerve modul exemplar in care si-a regizat prezentarea echipei sa vedem ce program de guvernare va inainta premierul desemnat in fata Parlamentului. Sa nu ne lasam, totusi, amagiti de aparente.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Comisia proiectului de țară

Asculta acest articol La aproape doi ani de la alegerile prezidențiale, perioadă de căutări mai mult sau mai puțin disperate,