Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Oameni și câini, un război pe viață și pe moarte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

     Parlamentarii au votat pentru eutanasierea câinilor de pe străzi. ONG-urile în care s-au adunat iubitorii de câini au primit vestea cu lacrimi în ochi. Au ieșit în stradă mai revoltați decât protestanții anti-Roșia Montană. Unii deplâmd, desigur, soarta câinilor, însă alții plâng după banii pierduți.

Ani de zile s-au cheltuit sume enorme pentru adunarea, îngrijirea, hrănirea și din nou eliberarea câinilor pe străzi. A fost un cerc vicios foarte scump plătit din banii contribuabililor.  Pentru câini s-au alocat infinit mai mulți bani decât pentru cultură. Ies la iveală sume mari alocate an de an. Dar problema câinilor nu avea cum să se rezolve din moment ce oamenii care încasau acei bani trăiau de pe urma câinilor. Li se cerea să-și distrugă propriul capital, câinele vagabond.

Deputații care au votat amendamentul  privind eutanasierea au făcut-o sub presiunea evenimentelor. Moartea unui copil a declanșat războiul. Maidanezii au fost condamnați la moarte, fără drept de apel. Este important de știut că nu a fost condamnată la dispariție o specie. Vor dispărea, dar ar trebui să dispară, exemplarele cele mai neajutorate. Există o teorie care susține că, de fapt, este vorba despre câini sălbatici. Nefiind crescuți de om, maidanezii s-au sălbăticit. Ei și-au redescoperit instinctele sălbatice, au redevenit agresivi, ca strămoșii lor, lupii.

Fără îndoială, țara se va împărți în două. Pe de o parte, iubitorii de câini, pe de alta cei care se simt agresați de câini. Primii vor ieși în stradă, mânați fie de sentimente, fie supărați că pierd o oportunitate de a câștiga un ban. Dar în această situație trebuie să primeze rațiunea. România nu-și mai poate permite să cheltuie pentru întreținerea unui focar de infecții.

La noi există cel mai mare adăpost de câini din lume, cuprinzând 3000 de animale. Necesarul ar fi de zeci, poate de sute de mii de animale. De ce să întreținem aceste vietăți nefericite? atrag cumva turiști? Merg copiii să-i admire, ca la grădina zoologică?  Este o nebunie generală întreținută zeci de ani de o falsă dragoste față de animale.

Parlamentarii au avut curaj să voteze amendamentul pentru eutanasiere, dar dacă va fi contestat la Curtea Constituțională? În urmă cu ceva vreme USL a contestat același amendament.  Atunci era, desigur, în opoziție. Nu avea nicio responsabilitate. De data aceasta lucrurile stau altfel. USL se confruntă nu doar cu o criză internă, ci și cu o criză de bani. Administrația USL este o mare consumatoare de resurse. Lăcomia lor riscă să devină proverbială, depășind PDL. În acest context s-a votat eutanasierea.  Prin uciderea câinilor se va face o economie, pe moment, urmând ca banii să se îndrepte spre alte cheltuieli, probabil la fel de inutile.

Pe agenda publică se află însă un alt subiect, la fel de fierbinte.  Investiția de la Roșia Montană ridică foarte multe semne de întrebare. Guvernul susține proiectul, iar parlamentul se opune.

Victor Ponta, premierul, are o părere personală cu care nu este de acord Victor Ponta, deputatul. Crin Antonescu și-a exprimat opinia personală, din poziția de candidat prezidențial. Președintele senatului practic, a aplicat o lovitură mortală unui consorțiu de firme străine, dar și mineritului din Apuseni. Gestul său politic “eutanasiază” o întreagă industrie. Va avea consecințe economice greu de apreciat și nu este exclus ca mai târziu să i se impute acest demers personal. Nu va rămâne fără urmări neprevăzute nici votul deputaților pentru eutanasirea câinilor, dar nu va egala gafa lui Crin Antonescu.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)