Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ȘTIINȚĂ ȘI NATURĂ

Oamenii de știință descoperă un nou mister: miezul pământului se schimbă

Oamenii de știință descoperă un nou mister: miezul pământului se schimbă
Un studiu recent adaugă încă un strat de mister asupra centrului Pământului: nucleul intern, format dintr-o minge masivă de fier și nichel cu un diametru de aproximativ 2.400 de kilometri, pare să nu fie complet solid și ar putea suferi schimbări de formă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cercetătorii de la Universitatea din California de Sud, condusi de profesorul John Vidale, au descoperit că granița exterioară a nucleului intern a suferit modificări semnificative în ultimele decenii. Această descoperire a fost publicată în revista Nature Geoscience și sugerează că nucleul intern este influențat de fluxurile din nucleul extern lichid, ceea ce ar putea duce la deformări ale suprafeței sale.

 

Cum a fost descoperită această schimbare?

 

Spre deosebire de alte domenii ale științei, geofizicienii nu pot studia direct nucleul Pământului, ci se bazează pe analiza undelor seismice produse de cutremure. Studiind seisme din Insulele Sandwich de Sud, o regiune vulcanică din Oceanul Atlantic, oamenii de știință au observat diferențe neașteptate între semnalele seismice colectate în anii ’90 și cele mai recente.
Utilizând o metodă numită “perechi de cutremure”, cercetătorii au analizat peste 100 de astfel de evenimente seismice între 1991 și 2004, comparând semnalele primite de la stații de seismometre situate în Fairbanks, Alaska, și Yellowknife, Canada. Ei au observat că semnalele recepționate în Fairbanks au fost identice, dar cele din Yellowknife au prezentat diferențe inexplicabile.

 

Nucleul intern se află aproape de punctul său de topire

 

Aceste schimbări sugerează că nucleul intern al Pământului nu este un corp rigid, ci poate fi deformat de influențele nucleului extern lichid sau de atracția gravitațională a unor regiuni mai dense din mantaua terestră. Profesorul Vidale explică că acest fenomen este posibil deoarece nucleul intern se află aproape de punctul său de topire, ceea ce îl face susceptibil la deformări.
Descoperirea contribuie la o dezbatere mai largă din comunitatea geofizicienilor: nucleul intern se rotește la o viteză diferită față de restul Pământului?

 

Unii cercetători, precum profesorul Hrvoje Tkalcic de la Universitatea Națională Australiană, susțin că acest nou studiu ajută la reconcilierea teoriilor existente, sugerând că modificările de formă și rotația diferită pot fi simultan responsabile pentru schimbările observate.
Pe de altă parte, profesorul Lianxing Wen de la Universitatea Stony Brook rămâne sceptic, afirmând că variațiile din datele seismice pot fi explicate doar prin modificări de formă, fără a implica o rotație independentă a nucleului intern.

 

Ce urmează?

 

Pentru a clarifica aceste mistere, cercetătorii sugerează că este necesară o infrastructură mai avansată pentru monitorizarea activității seismice globale, inclusiv instalarea de seismometre în regiuni izolate, precum fundul oceanelor.

 

Profesorul Xiaodong Song de la Universitatea Peking, unul dintre primii oameni de știință care a propus ipoteza unei rotații independente a nucleului intern, consideră că acest studiu ar putea marca începutul unei noi etape în explorarea proceselor misterioase care au loc în inima Pământului.

 

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*