Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Obezitatea principalul inamic al sanatatii satmarenilor

Sigla Informatia Zilei
Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate in judetul Satu Mare, iar rezultatele studiului recent finalizat sunt foarte negative
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
dr. Iosif Szilagyi-coordonatorul studiului, Csehi Arpad -presedintele Consiliului Judetean Satu Mare si Nicolae Garlici, respondabil CJ cu partea de informatic
dr. Iosif Szilagyi-coordonatorul studiului, Csehi Arpad -presedintele Consiliului Judetean Satu Mare si Nicolae Garlici, respondabil CJ cu partea de informatica

Fiecare dintre noi risca sa dezvolte boala cardiovasculara de-a lungul vietii, insa nivelul de risc difera de la o persoana la alta datorita unui numar de factori. Bolile cardiovasculare reprezinta principala cauza de morbiditate si mortalitate in judetul Satu Mare, iar rezultatele studiului recent finalizat sunt foarte negative.

Cauzele de deces la nivelul judetului satu Mare se datoreaza in proportie de peste 60% bolilor cardiovasculare, Satu Mare fiind pe ultimul loc pe tara privind speranta medie de viata, cu 66 de ani la barbati si 70 la femei, fapt ce a determinat autoritatile sa se concentreze pe acest domeniu, si anume de a elabora strategii si a le pune in aplicare in perioadele urmatoare.

Consiliul Judetean  a decis sa inceapa cu “momentul zero” si anume cel de evaluare a starii de sanatate a populatiei privind riscul cardiovascular, rezultatele fiind prezentate ieri, 11 aprilie, in cadrul unei conferinte de presa sustinuta de presedintele Consiliului Judetean Satu Mare – Csehi Arpad, alaturi de care s-a aflat  seful sectie de Boli Interne de la Spitalul Judetean de Urgenta Satu Mare II (Spitalul Vechi) – dr. Iosif Szilagyi (coordonatorul studiului) si Garlici Nicolae, responsabil CJ cu partea de   informatica .

In cadrul studiului, unic pe tara, au fost examinate 4150 de persoane active prezentate benevol din zonele Satu Mare, Carei, Negresti Oas si Tasnad. Asa cum a precizat coordonatorul studiului principalul obiectiv a fost determinarea riscului cardiovascular in randul populatiei adulte, cu varsta peste 20 de ani a judetului Satu Mare, fiecarei persoane fiindu-i evaluati 13 parametri (8 parametri somatici si 5 parametri biologici). Actiunile de investigare, evaluare si implicit strangerea si prelucrarea datelor s-au efectuat in perioada 14 noiembrie 2011 – februarie 2012, valoarea studiului  fiind de 420.000 de lei, bani alocati in acest scop de Consiliul Judetean Satu Mare.

Radiografia sanatatii populatiei judetului

Hipercolesterolemia – respensabila pentru cele mai multe afectiuni cardiovasculare alaturi de hipertensiunea arteriala – depaseste mai multe de 50%, adica mai multe de jumatate din populatia examinata are colesterolul marit. ” Este unul din motivele care ne-a dus la desfasurarea acestei activitati. Este una din radacinile acestei mortalitati cardiovasculare foarte mari pe care o are judetul Satu Mare” a explicat dr. Szilagyi

Pe zone, rezultatele indica faptul ca populatia din Carei si Tasnad este campioana la colesterol ridicat, hipertensiune arteriala si diabet zaharat, in timp la capitolul fumat satmarenii o iau cu mult inainte tuturor celorlati locuitori din judet.

Rezultatele evaluarii indica faptul ca populatia adulta a judetului sufera in proportie de 34% de hipertensiune arteriala, 58% este dilipidemica, adica are un nivel prea mare de grasimi in sange,  76% este supraponderala sau obeza, 9% are diabet zaharat, iar procentul de fumator este in jur de 20.

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns