Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DUMINICA MARE

Obiceiuri de Rusalii: Superstiții și tabuuri

Obiceiuri de Rusalii: Superstiții și tabuuri
Rusalii, una dintre cele mai vechi sărbători creștine, marchează Pogorârea Sfântului Duh asupra Apostolilor și este celebrată la 40 de zile după Paști, având origini documentate încă din vremea primilor Apostoli.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ortodocșii sărbătoresc astăzi pogorârea Duhului Sfânt asupra Sfinților Apostoli, un eveniment care a avut loc la cincizeci de zile de la Învierea Domnului, de unde și denumirea de „Cincizecime” sau, cum este mai cunoscută, Duminica Mare sau Rusalii.

 

 

Pogorârea Duhului Sfânt marchează formarea primei comunități de credincioși și transformarea Sfinților Apostoli în martori ai Învierii și ai învățăturii lui Hristos, fiind considerat momentul fondator al Bisericii creștine. Sărbătoarea este amintită încă din vremurile apostolice și menționată de figuri proeminente ale creștinismului primar, cum ar fi Sfântul Apostol Pavel și Sfântul Luca, precum și în Constituțiile Apostolice și scrierile Sfinților Părinți precum Irineu și Tertulian.

 

 

Tradițional, Rusalii a fost o zi în care, începând cu Sinodul I Ecumenic din 325, credincioșilor le-a fost interzis să îngenuncheze, subliniind statutul sărbătorii ca zi de bucurie și celebrare a libertății spirituale aduse de Duhul Sfânt.

 

 

Rusalii nu este doar o sărbătoare a Bisericii, ci și un prilej pentru diverse obiceiuri populare care variază de la o regiune la alta. Tradițiile includ împodobirea caselor și bisericilor cu ramuri verzi și flori, simbolizând noile începuturi și purificarea adusă de Duhul Sfânt, precum și diverse practici de comemorare a morților.

 

 

Pe lângă aceste tradiții pline de culoare, există și o serie de superstiții legate de Rusalii, incluzând credința în puterea nefastă a Ielelor sau Rusaliilor, ființe supranaturale care pot pedepsi pe cei care nu respectă sfințenia acestei zile. Conform superstițiilor, este interzis să te cerți, să mergi la câmp sau să neglijezi celebrarea acestei zile, pentru a evita a atrage mânia acestor spirite.

 

 

Astfel, Rusalii rămâne o sărbătoare complexă, în care se întrepătrund profundul sens religios cu straturile de folclor și credință populară, fiecare contribuind la bogăția și diversitatea modului în care este sărbătorită.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns