Image 1
Image 2

MUZEUL DE ARHEOLOGIE DE LA CASTELUL CORVINILOR

Obiecte vechi de peste 30.000 de ani sunt expuse

Obiecte vechi de peste 30.000 de ani, două morminte de origine dacică, dar și unelte sau podoabe din cele mai vechi timpuri sunt prezentate în cadrul unei duble expoziții ce a fost deschisă miercuri la Muzeul de Arheologie, Istorie și Etnografie de la Castelul Corvinilor din Hunedoara.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Intitulate “Preistoria și Protoistoria Hunedoarei” și “Dacii de la Munte. Dacii de la Câmpie”, cele două expoziții își propun să arate continuitatea comunităților din zona Hunedoarei, mai ales că în imediata apropiere a Castelului Corvinilor a fost descoperită o importantă necropolă de origine dacică.

“În grădina castelului avem de-a face cu una dintre cele mai importante necropole aparținând perioadei dacice, cercetată până în prezent. Ea se află pe un pinten de deal unde este așezat Turnul Neboisa. De asemenea, pe Dealul Sânpetrului avem de-a face cu o fortificație de epocă dacică. Așadar, Hunedoara a fost un important centru de putere și în Epoca Fierului, nu numai în Evul Mediu”, a explicat directorul muzeului, Sorin Tincu.

Vizitatorii celor două expoziții pot vedea două morminte descoperite în necropola de lângă castel, importanța lor fiind dată de faptul că majoritatea osemintelor aparțin unor copii, lucru mai puțin întâlnit, în condițiile în care în unul dintre acestea sunt prezente semne ale incinerației, iar în celălalt, nu. Istoricii avansează mai multe ipoteze legate de aceste morminte, despre care se crede că ar putea proveni din perioada secolelor II-I î.Ch.

“Au fost o serie întreagă de ipoteze legate de aceste morminte, începând de la otrăvirea copiilor de către părinți, pentru a nu ajunge sclavi, până la o altă variantă — ce pare veridică — cum că acești copii erau considerați puri și atunci puteau fi îngropați fără să mai fie purificați prin foc (prin incinerare, n.r.). Sperăm ca cercetările arheologice din acest an să aducă mai multe informații despre această necropolă și viața spirituală a dacilor”, a precizat Tincu.

Expozițiile prezintă însă și alte descoperiri din zona Hunedoarei și a Castelului Corvinilor. Astfel, în vitrine pot fi observate diverse obiecte din Paleolitic, vechi de mai bine de 30.000 de ani, descoperite în grădina castelului, dar și piese din Neoliticul Timpuriu (6.500 î.Ch.). Epoca Bronzului și Epoca Fierului sunt, de asemenea, bine reprezentate, turiștii având posibilitatea să vadă unelte, arme sau podoabe. În una din săli a fost reprodusă o gospodărie cu un cuptor din Epoca Bronzului.

Cele două expoziții sunt deschise în spațiul Muzeului de Arheologie din Curtea Husarilor.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Farmacia Tabajdy: Povestea celei mai mari farmacii din Satu Mare

IFPLUSPATRIMONIU LOCAL

Farmacia Tabajdy: Povestea celei mai mari farmacii din Satu Mare

Situată strategic pe strada Mircea cel Bătrân, Farmacia Tabajdy din Satu Mare a devenit un nod crucial în rețeaua de asistență farmaceutică, sub îndrumarea tehnică și istorică a lui György Tabajdy Sr. Prin integrarea metodelor inovatoare de farmacie cu practici tradiționale, a contribuit semnificativ la evoluția serviciilor de sănătate publică și la îmbogățirea patrimoniului medical local.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now

IFPLUS EVENIMENT ÎN SATU MARE

Zilele revistei Cronograf

Ediţia a VI-a a Zilelor revistei Cronograf Satu Mare va avea loc în intervalul 13-14 octombrie 2023. Loredana Ştirbu, secretar de redacţie al revistei Cronograf anunţă că sunt invitaţi toţi iubitorii de cultură din judeţ.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now