Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DEPUNEREA CERTIFICATULUI LA ANAF

Obligația fiscală a românilor din străinătate

Obligația Fiscală a Românilor din Străinătate
Specialiștii avertizează că ANAF-ul va începe să monitorizeze mai atent muncitorii care lucrează în străinătate, cu scopul de a obține mai multe venituri.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Românii angajați în străinătate sunt acum obligați să depună un document important la ANAF, și anume un certificat de rezidență fiscală. Încălcarea acestei cerințe legale poate atrage amenzi și alte complicații. Conform expertului în fiscalitate Andreea Covaci-Ernst, această neglijare poate duce la probleme serioase, în special dacă statul decide să impoziteze veniturile nejustificate.

 

 

Conform legii fiscale românești, românii care lucrează în străinătate sunt obligați să declare că desfășoară activități lucrative și plătesc impozite în alte țări. Cu toate acestea, sancțiunea pentru neconformare este doar de 100 de lei, ceea ce poate determina mulți să ignore această obligație. Cu toate acestea, conform lui Covaci-Ernst, această atitudine poate deveni problematică în viitor, mai ales în contextul noilor legi care permit impozitarea cu până la 70% a veniturilor nejustificate.

 

 

Specialiștii avertizează că ANAF-ul va începe să monitorizeze mai atent muncitorii care lucrează în străinătate, cu scopul de a obține mai multe venituri. De asemenea, recomandă românilor să depună declarația fiscală în țările unde își desfășoară activitatea și să se asigure că documentul ajunge la ei personal, nu la firma de contabilitate. Aceasta este importantă pentru a putea furniza documentația necesară în cazul în care ANAF-ul solicită clarificări.

 

 

În ceea ce privește verificarea situației fiscale a contribuabililor, autoritățile din ambele țări pot face acest lucru, dar procesul este complex și se axează în special pe tranzacțiile suspecte de sume mari. În România, deși nu există un sistem centralizat la nivelul Uniunii Europene pentru verificarea directă a aspectelor fiscale din alte țări, se folosesc formulare europene pentru astfel de verificări.

 

 

Este crucial ca românii care lucrează în străinătate să fie conștienți de obligațiile lor fiscale și să respecte procedurile pentru a evita consecințele legale și financiare neplăcute. Depunerea certificatului de rezidență fiscală la ANAF este o etapă esențială pentru menținerea unei situații fiscale clare și evitarea problemelor ulterioare.

 

CITEȘTE ȘIANAF descoperă venituri nedeclarate de peste 100 de milioane de lei din criptomonede

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns