Frunzele ruginii căzute pe trotuare şi nu numai, devenind un adevărat covor vegetal, vin să ne confirme că suntem în plină toamnă.
Valorile termice nocturne au coborât pe alocuri sub zero grade Celsius, fapt ce a “pârjolit” în bună parte culturile de roşii, ardei, vinete, plantate în câmp. Au mai rezistat acestei provocări varza, conopida şi rădăcinoasele precum morcovi, pătrunjei, păstârnac, alături de gulii. În aceste condiţii, de la o săptămână la alta, ofertele de legume ale producătorilor care-şi valorifică roadele muncii prin pieţele sătmărene suferă modificări, cu precădere în ceea ce priveşte sortimentaţia.
Acest minus în oferte este compensat parţial de apropiata sărbătoare a halloween-ului, care va avea loc săptămâna viitoare începând cu 25 octombrie şi până pe 31 octombrie. Este în creştere oferta de dovleci pentru a fi sculptaţi la această sărbătoare neoficială.
Tot ca plus de ofertă se cuvine să menţionăm creştere numărului celor care au scos la vânzare flori la fir, dar şi în ghivece de diverse mărimi, preponderent crizanteme, care se duc de regulă la mormintele celor plecaţi dintre noi, cu prilejul Zilelelor Morţilor, care vor fi marcate mai ales pe sfârşit de octombrie şi început de noiembrie.
Este în creştere şi numărul celor care au confecţionat sau au cumpărat coroane din materiale plastice, dar şi din flori naturale, alături de o ofertă bogată de lumânări şi altele similare. Nu vrem să spunem că a fost „furat”, startul, dar oferta a furat cu siguranţă privirile celor care trec cu sau fără motiv prin pieţele sătmărene.
În acest cadru, duminică, 20 octombrie, pe o zi frumoasă de toamnă autentică, am făcut o vizită de documentare în Piaţa Someş din Satu Mare. Încă înainte de a intra în incinta pieţei, de la distanţă se făcea remarcată o explozie de culoare în ton cu frumoasele culori ale toamnei. Cromatica era dată de multitudinea de culori ale crizantemelor scoase la vânzare cu mai bine de 10 zile înainte de luminaţii. Această ieşire în întâmpinarea cupăratorilor s-a dovedit în folosul celor care, fie că vor participa la luminaţii în cursul acestei săptămâni, mai precis la sfârşit de săptămână, dar şi celor care, din diverse motive se pregătesc să-şi comemoreze morţii înainte de datele prestabilite de preoţii diverselor culte religioase.
Desigur, după ce ai intrat în piaţă, s-au putut observa o serie de mese acoperite cu prelate, fapt ce dovedea că acolo sub ele erau mai ales legume care nu au fost vândute în zilele anterioare, dar şi mese cu legume şi fructe expuse pentru vânzare. Dacă din peisajul obişnuit au cam lipsit roşiile, şi porumbul zaharat pentru fiert/fript, locul lor a fost luat de oferta de ciuperci culese din pădurile învecinate comunei Homoroade, castanele comestibile aduse de la Baia Mare sau te miri de unde, rezistând încă până şi lubeniţele, care nu au mai prezentat interes pentru cumpărători. Am remarcat scăderea ofertei de struguri, dar creşterea celei de dovleac plăcintar care se vinde chiar şi la felie, nu neaparat un dovleac întreg.
Oferta zilei şi preţurile practicate
Oferta zilei de 20 octombrie din Piaţa Someş din Satu Mare a inclus printre altele: varză albă, se zicea că este din Nisipeni şi din Botiz 5 lei kilogramul; varză acră 12 lei kilogramul; cartofi 3,5 – 4 lei kilogramul; conopidă 10 – 12 lei kilogramul; morcovi 6 – 8 lei kilogramul; albitură – pătrunjel rădăcină 15 lei kilogramul, în creştere de la 12 lei kilogramul anterior; ceapă galbenă 4 – 5 lei kilogramul, ceapă verde la 2,5 lei legătura; usturoi 30 – 35 de lei kilogramul sau la căciulie 2-3 lei bucata; sâmburi de nucă 30 – 35 de lei kilogramul; nuci în coajă 10 lei kilogramul; fasole verde păstăi 15 – 18 lei kilogramul în funcţie de soi; gulii 3 – 5 lei bucata sau 10 lei kilogramul; ardei graşi verzi 6 lei kilogramul; ardei kapia şi gogoşari roşii la 12 lei kilogramul, faţă de 8 – 10 lei kilogramul anterior; roşii 15 lei kilogramul, oferta fiind scăzută; vinete la 4-5 lei kilogramul; fasole boabe uscată 15 – 18 lei litrul; fasole boabe pentru zacuscă – 10 lei litrul; ridichi roşii 6 lei legătura; prune la 7 lei kilogramul; diverse sortimente de mere 3,5 – 5 lei kilogramul, în funcţie de clasa de calitate în care le-au socotit vânzătorii; pere la 7 – 8 lei kilogramul; struguri de masă 12 lei kilogramul; dovlecel la 3-5 lei bucata sau la 8 lei kilogramul; măcriş la 2-3 lei grămada; verdeţuri – frunze de pătrunjel, de ţelină, de mărar la 1,5 – 2 lei legătura; dovleac de copt/fiert 5 lei bucata de peste 500 de grame; dovleac pentru halloween 4,5 lei kilogramul; hrean la 25 de lei kilogramul; mărar şi cimbru uscat pentru murături la 3-5 lei legătura; păsat 6 lei kilogramul; magiun de prune 35 de lei kilogramul.
Cu titlu de noutate menţionăm apariţia în piaţă a castanelor comestibile la preţul de 30 de lei kilogramul, aduse probabil din Baia Mare.
Aşa cum anticipam, în piaţă au apărut coroanele pentru Zilele Morţilor la preţuri între 20 şi 70 de lei bucata, preţurile mai mici fiind pentru coroanele din material plastic şi textil, crizanteme la ghiveci, în funcţie de mărime, între 10 şi 40 de lei, panseluţe la 3 lei firul, dar şi o serie de flori la fir. Aşa cum anticipam, este în creştere oferta de lumânări „candele”, la preţuri de la 3 lei bucata, la 25 de lei bucata.
Fii primul care comentează