Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IMPACTUL PESTEI MICILOR RUMEGĂTOARE

Oierii afectați de pesta micilor rumegătoare cer sprijin din partea guvernului

Oierii afectați de pesta micilor rumegătoare cer sprijin din partea guvernului
Numeroşi oieri au ajuns in pragul disperării
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Pesta Micilor Rumegătoare confirmată în România în urmă cu mai bine de două luni, a bulversat exportul de ovine mai ales, cererea de animale vii a scăzut considerabil, a fost afectat, aşa cum se vede şi exportul spre Ţările Arabe, iar preţul a scăzut cub limita rentabilităţii.

 

Demersurile făcute de autorităţile româneşti in sensul reluării exportului de berbecuţi spre Iordania, încă nu-şi arată rezultatele. Numeroşi oieri au ajuns in pragul disperării. Aceştia bat pe la uşile guvernanţilor pentru a solicita un sprijin de criză, aşa cum s-a aprobat pentru fermierii din sectorul vegetal. Ba mai mult, oierii cer sprijin guvernamental pentru a se stabili un preț minim garantat și exportul de animale vii să se facă prin intermediul statului.

 

Publicaţia Agroinfo prezintă parte din solicitările oierilor români, pentru a putea depăşi mai uşor această situaţie creată de blocarea exportului ca urmare a focarelor de Pesta Micilor Rumegătoare.
“Prețul la kilogramul de miel în viu a scăzut din pricina restricțiilor impuse de pesta micilor rumegătoare. Intermediarii la export iau marfa, dar le dau oierilor banii cu o întârziere și de 90 de zile. Oierii solicită Ministerului Agriculturii un ajutor de 1.000 de lei/UVM pentru crescătorii care ar fi trebuit să trimită mieii la export, dar din pricina restricțiilor au rămas cu ei pe cap”, spune Constanța Ștefan, președinta Asociației Agricole Țara Loviștei.
“De la un preț care atinsese și chiar depășise 20 lei/kg în viu, în prezent, prețul la miei a scăzut până la 14-16 lei/kg. Sunt cazuri în care li se propun crescătorilor chiar 12 lei/kg, sume extrem de mici. Intermediarii încep să-i caute din nou pe crescători. Pe lângă faptul că prețurile oferite sunt mult mai mici decât înainte de izbucnirea focarelor de pestă a micilor rumegătoare, banii pentru animalele predate vin la 45 și chiar 90 de zile”.

 

„Problema este că nu se face plata pe loc, se face la 45 zile, la 90 de zile și mai mult. După ce că fac afaceri pe spinarea noastră, în loc să se ducă la bancă și să ia bani, să plătească oamenilor, noi am ajuns și banca exportatorilor și bătaia lor de joc. E o situație urâtă și așa va fi”, spune președinta Asociației Agricole „Țara Loviștei”.

 

Un preț corect, nu unul mare, și plata la timp i-ar avantaja cel mai mult pe crescători, mai spune Ștefan, explicând că prețul nu poate crește peste cel din alte țări europene, pentru că nu ar mai exista cerere.
„Nici exagerarea aceasta nu este bună. Exagerarea s-a făcut la preț ca să se elimine unul pe altul, asta este părerea mea. Hai să ne uităm cât e prețul în viu în Spania și în alte țări. Nu putem depăși 4 dolari, n-avem cum. Pentru că nu mai e rentabil să cumpere, oricât de căutat e mielul românesc. Mielul românesc este foarte dorit în țările arabe, dar din cauza pestei am negociat acolo cu spatele la zid”, a mai spus Constanța Ștefan.
Oierii mai propun stabilirea unui preț minim garantat și exportul de animale vii prin intermediul statului.

 

Se cuvine subliniat faptul că, aproximativ 7 ovine reprezintă ceva mai mult decât o Unitate Vită Mare – UVM, pentru care oierii solicită sprijin similar cu cel pentru hectarul de teren calamitat.

 

Ultimele focare de pestă se închid în 5 zile

 

Ultimele două focare de pesta rumegătoarelor mici vor fi închise în următoarele cinci zile, a anunţat, marţi, ministrul Agriculturii, Florin Barbu.
“Mai sunt cinci zile şi se finalizează şi cele două focare. Măsurile pe care le-a luat după discuţiile avute la Guvern împreună cu mediul asociativ, cu fermierii persoane fizice, cu premierul Marcel Ciolacu, prin care am spus că pe o perioadă de 30 de zile să nu se mai facă mişcare între fermele de reproducţie, ne-au adus succes. Au fost eradicate toate aceste focare. Exportul de miei a continuat şi va continua. Ne supără sau nu adevărul, România deţine 22% din consumul de carne de oaie care este realizat pe teritoriul României”, a precizat Barbu, într-o conferinţă de presă.

 

Întrebat câte ovine au fost sacrificate în România de la apariţia acestei boli şi până în prezent, ministrul a estimat un număr de 280.000 de capete.

 

“Nu ştiu exact, dar cred că sunt în jur de 280.000 (de capete n.r.), dar ce pot să vă asigur este că peste 95% din aceste efective sacrificate nu au fost în fermele de reproducţie ale fermierilor români, au fost în acele centre de finisare, de intermediere din România”, a adăugat el.

Acasa
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns