Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EXPLORAREA BENEFICIILOR ȘI RISCURILOR

Omega-3 pentru sănătatea inimii

Omega-3 pentru sănătatea inimii
Organismul nu poate produce omega-3 în mod natural, astfel încât aceste suplimente devin o sursă importantă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Suplimentele de ulei de pește, care conțin acizi grași omega-3, sunt des utilizate pentru a preveni bolile cardiovasculare, principala cauză de mortalitate la nivel mondial. Organismul nu poate produce omega-3 în mod natural, astfel încât aceste suplimente devin o sursă importantă. Totuși, studiile clinice privind beneficiile lor pentru inimă au oferit rezultate contradictorii, ridicând semne de întrebare cu privire la eficiența reală a acestor suplimente în prevenția bolilor de inimă.

 

 

Controverse privind eficacitatea omega-3

 

 

Un studiu important, numit VITAL, care a implicat peste 26.000 de adulți fără antecedente de boli de inimă, a arătat că o doză zilnică de 1 gram de omega-3 nu a redus semnificativ riscul general de evenimente cardiovasculare majore. Totuși, pentru cei care consumaseră mai puțin pește înainte de studiu, suplimentele omega-3 au dus la o reducere cu 19% a riscului de boli cardiovasculare.

 

 

Reducerea riscului de atac de cord

 

 

Când au fost analizate în mod specific atacurile de cord, rezultatele au fost mai promițătoare. S-a constatat o reducere de 28% a riscului pentru cei care au luat omega-3 față de placebo, iar în cazul persoanelor cu un consum redus de pește la începutul studiului, riscul a scăzut cu 40%. Grupurile care au beneficiat cel mai mult de pe urma suplimentelor au fost cei cu un consum redus de pește, persoanele cu factori de risc cardiovascular multipli și afro-americanii. Cercetările sugerează că anumite variații genetice legate de metabolismul omega-3 ar putea explica beneficiile pentru acest ultim grup, dar sunt necesare mai multe studii.

 

 

Un alt studiu notabil: REDUCE-IT

 

 

Studiul REDUCE-IT, care a investigat utilizarea icosapent-etilului, o formă concentrată de EPA (un tip de omega-3), a arătat o reducere de 25% a riscului de evenimente cardiovasculare majore, inclusiv atac de cord și accident vascular cerebral, în rândul persoanelor cu risc cardiovascular ridicat. Aceasta sugerează că forma și doza de omega-3 pot influența impactul asupra sănătății inimii.

 

 

Concluzie: Nuanțe și precauții

 

 

În timp ce unele dovezi indică faptul că omega-3 poate aduce beneficii semnificative pentru sănătatea inimii, mai ales în cazul anumitor grupuri de persoane, rezultatele sunt departe de a fi unanime. Aceasta subliniază necesitatea unui echilibru atent și a unei evaluări individualizate a riscurilor și beneficiilor înainte de a adopta suplimentele de omega-3 pentru prevenirea bolilor cardiovasculare.

Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*