
(Omuraisu, Omu-Rice, オムライス, omletă de orez prăjit)
Omurice este o formă de omletă și orez, cele două ingrediente esențiale ale acestui fel de mâncare japonez de fuziune. Orezul este de obicei prăjit la tigaie împreună cu pui și ketchup, apoi învelit într-o foaie subțire de omletă. La final, vasul este acoperit generos cu ketchup. Ocazional, ouăle omletă pot fi puse deasupra orezului, iar ketchup-ul poate fi înlocuit cu sos demi-glace.
Omurice este una dintre multele feluri de mâncare japoneze influențate de tehnicile și ingredientele de gătit occidentale. Deși a devenit un fel de mâncare tradițional japonez, este de obicei preparat acasă sau servit în restaurante japoneze netradiționale.
Există două povești despre adevărata origine și crearea acestui fel de mâncare neobișnuit de fuziune. Unul susține că a fost creat în Tokyo ca un fel de mâncare pregătit rapid pentru a hrăni personalul restaurantului. Cu toate acestea, cealaltă poveste spune că, de fapt, a fost inventat în Osaka ca o masă special concepută pentru un anumit client care putea mânca doar alimente ușoare. Oricare teorie este adevărată; cert este că preparatul este prezent în bucătăria japoneză încă de la începutul secolului XX. În zilele noastre, se găsește frecvent și în Coreea de Sud și Taiwan.
Iată cum să pregătești acest popular fel de mâncare acasă.
Ingrediente:
Orez (de preferat orez cu bob scurt) – 2 căni, gătit
Piept de pui – 200 g, tăiat cubulețe
Ceapă – 1 mică, tocată fin
Morcov – 1 mediu, tocat fin
Mazăre verde – 1/2 cană (opțional)
Ketchup – 4-5 linguri, plus extra pentru servire
Sare și piper – după gust
Ulei vegetal – pentru prăjit
Ouă – 4-6, bătute
Unt – 1-2 linguri
Sos demi-glace (opțional) – pentru servire
Instrucțiuni:
Prepararea orezului prăjit:
Încingeți uleiul într-o tigaie mare la foc mediu.
Adăugați ceapa tocată, morcovul și mazărea și căliți până se înmoaie.
Adăugați puiul tăiat cubulețe și prăjiți până devine auriu și este complet gătit.
Încorporați orezul gătit și amestecați bine.
Adăugați ketchup, sare și piper, și amestecați până când totul este bine încorporat și orezul este complet încălzit. Luați de pe foc.
Prepararea omletei:
Într-o tigaie antiaderentă, topiți puțin unt la foc mediu.
Turnați ouăle bătute și înclinați tigaia pentru a forma o omletă subțire și uniformă.
Gatiti omleta până când suprafața este aproape setată dar încă puțin lichidă pe partea de sus.
Asamblarea Omurice:
Scoateți omleta pe o farfurie.
Puneți jumătate din cantitatea de orez prăjit în mijlocul omletei.
Folosind marginile farfuriei, pliați omleta peste orez, dându-i forma unei punguțe sau a unui pachet.
Răsturnați omurice-ul pe o farfurie astfel încât partea pliată să fie pe dedesubt.
Decorați omurice-ul cu un fir generos de ketchup sau, pentru o versiune mai sofisticată, cu sos demi-glace.
Serviți imediat, fierbinte.
Omurice este ideal pentru o cină reconfortantă sau ca un prânz special. Poftă bună!
Fii primul care comentează