Image 1
Image 2
Acasa

CIPURI NOI PENTRU ChatGPT

OpenAI ia în considerare crearea unor cipuri proprii de inteligență artificială

OpenAI, compania de inteligență artificială din spatele celebrului ChatGPT, ia în calcul posibilitatea de a dezvolta propriile cipuri AI, în contextul unei cereri crescute și al penuriei actuale de pe piața cipurilor de înaltă performanță, informează Reuters.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Compania OpenAI a evaluat oportunitățile de achiziție pentru a accelera acest proces. Cu toate acestea, nu s-a luat o decizie finală privind direcția în care se va merge. CEO-ul OpenAI, Sam Altman, a subliniat nevoia companiei de a avea acces la mai multe unități de procesare grafică (GPU), în contextul în care Nvidia controlează o mare parte din piață. Dificultățile de a obține aceste cipuri, precum și costurile asociate, au făcut ca această problemă să devină o prioritate pentru companie.

 

În prezent, ChatGPT se bazează pe un supercomputer construit de Microsoft, care utilizează aproximativ 10.000 de GPU-uri de la Nvidia. Costurile pentru operarea ChatGPT sunt substanțiale, cu estimări care indică faptul că investiția necesară în cipuri ar putea ajunge la miliarde de dolari anual.

 

Dacă OpenAI decide să își dezvolte propriile cipuri, aceasta ar urma pașii altor giganți tehnologici, precum Google și Amazon, care au investit deja în proiectarea propriilor cipuri specializate.

 

Totuși, dezvoltarea unor astfel de cipuri nu este fără provocări. Inițiative similare de la alte companii, precum Meta, au întâmpinat obstacole. Se estimează că, chiar dacă OpenAI ar începe acum procesul de dezvoltare sau achiziție, ar fi nevoie de câțiva ani până când cipurile ar fi gata de producție la scară largă.

 

Această potențială investiție vine și în contextul în care Microsoft, unul dintre principalii susținători ai OpenAI, dezvoltă un cip AI propriu, ceea ce ar putea sugera o schimbare în dinamicile dintre cele două entități.

 

Specialiștii sunt de părere că, în condițiile unei cereri în creștere pentru tehnologiile AI avansate, companiile vor căuta soluții proprii pentru a rămâne competitive și pentru a asigura fluxuri constante de resurse hardware esențiale.

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns