Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Opinie Sorin Pâslaru, redactor-şef ZF: Un nou ministru de finanţe, metehne vechi: aruncatul cu procente să ameţească cititorii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Avem un nou ministru la Finanţe, cu studii în străinătate, dar după modul cum răspunde la cel mai grav subiect – nivelul veniturilor bugetare în PIB, adică ce capacitate are instituţia pe care o conduce să strângă venituri din taxe şi contribuţii – dovedeşte metehne vechi: aruncă cu cifre şi procente doar-doar o ameţi publicul, scrie zf.ro.

Domnul Theodor Stolojan, fost premier şi actual europarlamentar PD-L, este de obicei ecoul iniţiativelor guvernamentale, dar câteodată mai pune şi câte o problemă valabilă. De data asta a ridicat problema ponderii în PIB a veniturilor bugetului consolidat: cum se explică faptul că ponderea veniturilor bugetare în PIB a fost de doar 31,4% în 2011?

 

Nu mai insistăm pe faptul că Ziarul Financiar a fost publicaţia care a ridicat această problemă imediat după publicarea de către Institutul de Statistică a datelor privind PIB pe 2011 în luna martie. ZF a arătat atunci că cele 181,6 miliarde de lei venituri la bugetul general consolidat anul trecut reprezentau doar 31,4% din PIB, cu 1,5 puncte procentuale sub ţinta stabilită la începutul anului de 32,9%.

Iar 1,5 % din PIB sunt bani serioşi, înseamnă 2 miliarde de euro, adică suma cheltuielilor statului cu dobânzile într-un an.

Ce răspunde ministerul? “Analiza trebuie făcută asupra veniturilor bugetare care sunt influenţate de evoluţia economică şi nu asupra tuturor categoriilor de venituri ale bugetului general consolidat.(…) PIB, exclusiv producţia agricolă, s-a majorat în termeni nominali cu 10%. Comparativ, veniturile bugetului general consolidat, exclusiv fonduri UE, s-au majorat tot cu 10%, menţinându-şi ponderea în PIB în anii 2010 şi 2011 (luând în calcul PIB exclusiv producţia agricolă), respectiv 32,4%.”

Hocus-pocus, nu mai este vorba de 31,4% din PIB, cât este realitatea, şi nici de 32,9% din PIB, cât scrie negru pe alb în Raportul la Proiectul Legii bugetului de stat pe 2011, ci de 32,4% din PIB.

Şi discuţia trebuie purtată, ne spune doct ministrul sau cei pe care i-a însărcinat cu redactarea acestui răspuns, la nivelul “veniturilor bugetare influenţate de evoluţia economică”. De aceea, trebuie exclusă din PIB agricultura şi din încasări fondurile europene!

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns