
Orez țărănesc cu carne de pui la cuptor
Timp de preparare: 80 minute
Dificultate: medie
Porții: 4-6
Ingrediente
800 g carne de pasăre (eu am folosit 8 aripi de pui, dar se poate folosi orice tip de carne preferați)
1 ½ cană orez cu bob potrivit (asemănător celui pentru risotto)
½ ardei gras
1 morcov
¼ rădăcină țelină
2 cepe mari
5-6 roșii (eu am pus mai multe, fiind roșii cherry)
3-4 linguri ulei
5-6 căței de usturoi
1 legătură pătrunjel verde (eu am avut congelat)
3 căni supă de pasăre sau legume
Sare și piper, după gust
Mod de preparare
Spală bine carnea și, dacă este cazul, taie-o în porții. Eu am folosit aripioarele întregi.
Curăță și spală legumele: ardeiul gras, morcovul, țelina, ceapa. Taie-le cuburi sau julien, după preferință. Toacă mărunt pătrunjelul.
Spală, decojește și taie roșiile în cuburi mici sau dă-le pe răzătoare.
Curăță cățeii de usturoi și taie-i în jumătăți sau sferturi.
Spală orezul de 2-3 ori. Atenție, orezul pentru risotto are mai mult amidon și poate ieși mai lipicios la cuptor.
Într-o cratiță, încălzește uleiul și prăjește carnea pe ambele părți până se rumenește ușor. Scoate carnea și pune-o deoparte.
În uleiul rămas, pune ceapa și călește până devine sticloasă și aurie. Dacă nu dorești ceapă prăjită, poți adăuga 1-2 linguri de apă sau supă fierbinte pentru a o înmuia înăbușit.
Adaugă ardeiul, morcovul, țelina și puțină sare, amestecă și mai lasă câteva minute până legumele se înmoaie puțin.
Pune orezul spălat și scurs, amestecă și lasă-l să absoarbă lichidul din cratiță.
Toarnă supa fierbinte peste orez, amestecă bine și lasă să fiarbă la foc mic până începe să clocotească. După 2-3 clocote, adaugă roșiile și usturoiul. Acoperă și fierbe 10-15 minute, până orezul e aproape fiert și lichidul aproape absorbit.
Potrivește gustul cu sare și piper, adaugă pătrunjelul tocat și amestecă.
Pune carnea prăjită peste orez și introdu totul în cuptorul preîncălzit la 180°C. Dacă ai pregătit compoziția într-o cratiță care nu poate fi băgată în cuptor, transferă conținutul într-o tavă peste carnea așezată pe fund.
Coace timp de 30-40 de minute, până când orezul este bine fiert și se rumenește frumos la suprafață.
Scoate preparatul din cuptor și servește-l cald, alături de o salată după preferință.
Poftă bună!
Fii primul care comentează