Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Ortodocsii si greco-catolicii sunt azi,13 aprilie, in Vinerea Mare

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Astazi este Vinerea Mare, zi de doliu a Bisericii, deoarece este ziua cand a fost rastignit Mantuitorul Iisus Hristos. In aceasta zi nu se savarseste Sfanta Liturghie in nicio biserica, iar Sfintii Parinti recomanda ajunarea desavarsita.

Vinerea Mare este ziua cand ne amintim de suferintele Domnului Hristos care pentru noi si pentru a noastra mantuire a indurat chinuri, a fost batjocorit, a fost rastignit pe Cruce pentru rascumpararea neamului omenesc din robia mortii si a intunericului. Vinerea Mare ii cheama pe toti credinciosii sa intampine cu simtaminte care sa ii puna in legatura cu iubirea Mantuitorului aratata pe Cruce. Omenirea invata din jertfa Mantuitorului sa-i ierte pe vrajmasi, asemenea lui Iisus Hristos: “Parinte iarta-le lor ca nu stiu ce fac!” (Luca 23,24). Biserica ii cheama in aceasta zi de vineri la post total, la nadejde, si sa mediteze la Crucea cea datatoare de viata, sa urmeze credinta talharului care a gasit prin pocainta usile Raiului. Este o zi aliturgica, iar celelalte zile aliturgice din anul bisericesc sunt lunea si martea din prima saptamana a Postului Mare, miercurea si vinerea din Saptamana Branzei si vinerea dinaintea Craciunului si a bobotezei, atunci cand aceste praznice cad duminica sau lunea.

In Sfanta si Marea Vineri, dimineata se face Randuiala Ceasurilor Imparatesti , cand se citesc textele evanghelice legate de patimilie Mantuitorului, iar seara Denia Prohodului Domnului, inconjurarea bisericii cu Sfantul Epitaf. Acesta reprezinta o o pictura, o panza pe care se afla imprimata icoana inmormantarii Domnului. Epiftaful se foloseste doar o data pe an, la Vecernia din aceasta zi, la slujba Prohodului, la Utrenia Sambetei celei mari. Dupa ce este purtat in jurul bisericii este adus in biserica, in Sfantul Altar, asezat pe Sfanta Masa, unde ramane pana la Inaltarea Domnului, iar apoi este luat si pus spre pastrare. Epitaful infatiseaza chipul mort al Mantuitorului. Ridicarea de pe masa in miercurea din ajunul Inaltarii simbolizeaza Inaltarea la cer a Domnului.  Iesirea din biserica si ocolirea ei inchipuie procesiunea funebra pentru purtarea Trupului Domnului de la Golgota la locul mormantului.

Mai este numita si Vinerea Seaca, iar in aceasta zi nu se spala rufe, nu se coase si nu se sacrifica pasari sau animale.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns