Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pace în USL, război între PSD și PNL

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Zestrea cu care a venit fiecare partid în USL se micșorează în fiecare zi. Cuplurile care au câștigat alegerile, fie la locale fie la parlamentare, se destramă. Măștile cad de pe fețe nu sub presiunea adversarilor, ci trase cu forța de foștii parteneri. Cine și-ar fi imaginat, de pildă, că la Satu Mare cei doi candidați, la primărie și consiliul județean, vor ajunge în postura de adversari?

Disputa dintre primarul Coica și președintele Ștef nu este înregistrată ca un semnal al ruperii USL la Satu Mare, dar reprezintă un indicator al direcției viitoarei campanii electorale pentru europarlamentare. Având doi candidați, pe actualii europarlamentari Ioan Mircea Pașcu și Ovidiu Silaghi, județul Satu Mare va deveni un câmp de luptă politică mult mai exploziv decât în alte județe. Poate că nu întâmplător micro-scandalul de la Satu Mare a fost pricinuit de un atac al unui liberal, Ovidiu Silaghi la adresa unui pesedist, primarul Coica.

A fost prima confruntare politică din acest an care poate fi pusă în seama viitoarei campanii electorale. A căzut și prima victimă colaterală, managerul spitalului județean, un om al PNL. În primul meci PNL-PSD, în acest context, scorul este unu la zero pentru PSD. Dar cheia problemei este, totuși, la centru.

Cine și-ar fi imaginat că între Victor Ponta și Crin Antonescu se va instala o răceală rău prevestitoare? După un an și jumătate, în fiecare partid au apărut grupuri, nuclee de nemulțumiți. Pesediștilor nu le place modul în care se comportă liberalii, la fel cum liberalilor nu le convine cum se comportă pesediștii. Exemplele de relații impecabile între PNL și PSD sunt rare. Și acolo unde există, ele nu se bazează pe convingeri politice, pe respect reciproc, ci mai degrabă se datorează unor interese de ordin personal.

Aparențele înșeală acum mai mult de când vreodată. Nimeni nu știe ce se întâmplă cu adevărat nici la nivel central, nici local. Manipularea, dezinformarea, pistele false nu se adresează doar opiniei publice, alegătorilor, ci vizează chiar membrii celor două partide. S-a ajuns atât de departe încât nici la nivelul președinților de organizații județene, municipale, ca să nu mai vorbim de cei de la nivel comunal. Nu știu ce va urma nici parlamentarii. Dar USL merge mai departe. Chiar și cei care se ciomăgesc se declară susținători ai USL. Cum bine spunea cineva, USL există, dar nu există useliști.

O dovadă în acest sens ar fi decizia de a merge pe liste separate la alegerile europene. PNL a anunțat că merge pe liste proprii încă de primele luni ale anului trecut. După apariția unor sondaje liberalii au avut surpriza de a vedea că au o cotație slabă, de sub 20%.
Se speculează că ar dori să meargă, totuși, pe liste comune cu PSD. Se vorbește că s-ar încerca un troc. PNL ar urma să susțină controversata lege a amnistiei, propusă de PSD, la schimb PSD să accepte listele comune la europarlamentare. Toată lumea  a  negat că s-ar fi pus problema unui astfel de troc.

Ieri, conducerea PNL s-a reunit în prima ședință din acest an. Liberalii au decis să meargă pe listă proprie la alegerile din mai. Este, și acesta, un semnal că, din partea lor, războiul pe timp de pace poate continua. În mod paradoxal, în USL este pace, iar între PNL și PSD războiul este în toi.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)