Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Pacea de la București, războiul din Satu Mare

EDITORIAL-DUMITRU-PACURARU
Renunțarea la candidatul comun PSD-PNL la București s-a făcut de comun acord.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Acasa
Asculta acest articol

Atât Marcel Ciolacu cât și Nicolae Ciucă s-au convins că nu poți merge la o cursă de formula unu cu bicicleta. Astfel după ce s-a făcut de rușine în fața întregii țări, Cătălin Cîrstoiu s-a întors la pacienții lui.
Vina nu este a lui decât în parte. Omul nu știa ce înseamnă să intri în politică, nu știa ce înseamnă să ai talentul de le vorbi oamenilor, de a te adresa presei.

Există un cuvânt special pentru cei care candidează: carismă.  Un exemplu de politician, de altfel foarte bun, care era conștient că nu are carismă a fost Valeriu Stoica. În consecință s-a dat la o parte și l-a invitat pe Theodor Stolojan să prea conducerea PNL și să candideze la alegerile prezidențiale. Se întâmpla în anul 2000.

Nici Nicolae Ciucă nu se poate lăuda că este un politician carismatic. Poate fi un om corect, bine intenționat, dar nu are priză la public.
Marea greșeală a PNL și PSD a fost că nu l-au testat pe cel pe care l-au desemnat candidat comun pentru primăria București. Așa cum sunt testați caii de curse. Așa cum sunt testați actorii când li se propune un rol. Pur și simplu nu poți arunca în apă un om care nu știe înota.

Într-o campanie electorală fiecare candidat își asumă un rol. Dacă nu i se potrivește renunță. Din păcate candidații au ajuns să fie selectați în funcție de sondaje,  multe făcute pe genunchi.  Întrebi prin telefon o mie de persoane, faci un clasament și selecția este gata.

Dincolo de desemnarea candidaților, partidele cu structuri puternice, în speță PSD și PNL, se bazează pe votul politic. Votul strict pe partid nu funcționează. Este posibil ca la alegerile locale din 9 iunie să nu mai funcționeze ca altădată culoarea politică a candidatului.

În schimb la europarlamentare decisiv este partidul nu candidatul. De pildă medicul Cătălin Cîrstoiu ar fi fost potrivit pentru lista comună PSD-PNL pentru alegerile europene. La locale nu merge.
Cu excepția UDMR niciun partid nu se poate baza exclusiv pe culoarea politică. Comunitățile naționale funcționează după alte reguli. Kelemen Hunor afirma că 90 % dintre maghiari votează UDMR. Așa este Și firesc.
În județe precum Satu Mare și Mureș, unde ponderea maghiarilor este mare, nefiresc este să candideze zece partide românești fiecare cu candidatul lui și să aibă pretenția că va câștiga.

Așa se întâmplă la Satu Mare. Pentru președinția Consiliului județean și depun candidatura și președintele organizației PSD, Mircea Govor, și președintele organizație PNL Adrian Cozma. Pe lângă ei vor mai avea candidați proprii AUR, USR, Forța Dreptei și cine știe câți alți amatori, mai slabi decât nefericitul candidat de două săptămâni medicul Cătălin Cîrstoiu.

Politica, printre altele, trebuie să fie și pragmatică, să țină seama de realitate, de statistică până la urmă. Românii nu trebuie să fie revoltați pentru că la fel procedau și ei pe vremea dr. Vasile Lucaciu. Adică se uneau.
Dacă la București s-a făcut pace între PSD și PNL, în sensul că fiecare partid merge cu propriul lui candidat, respectiv cu Gabriela  Firea și Sebastian Burduja, nu înseamnă că între cele două partide nu continuă războiul.

La Satu Mare, PSD și PNL merg separat, dar nu este pace, precum la București. Candidații încă nu se atacă direct, pe față, dar războiul macină cele două armate.
Dacă nu se va face nicio alianță, așa cum a fost cea dintre Pro România și PNL, dar ruptă înainte de a fi depuse listele, bătălia se va duce pentru locul doi.

Cine va obține mai multe voturi, candidatul PSD Mircea Govor sau candidatul PNL, Adrian Cozma?

Ce se va întâmpla cu cel care va obține mai puține voturi, va pleca la fel cum a făcut Adrian Albu, fostul președinte al organizației județene PNL?

Ciornă automată

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns