Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pandemia nu este compatibilă cu democrația

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Se înțelege că medicii pun izolarea, carantina, purtarea măștilor, păstrarea distanței fizice, toate măsurile de limitare a pandemiei în interesul colectivității, mai presus de interesele individului.

În primul rând lumea ar trebui să știe că de când au apărut pandemiile absolut toate măsurile au fost impuse de sus în jos, de la șeful statului, de la guvern și parlament spre instituțiile subordonate, iar cetățenii nu au altă variantă decât să le respecte. Motivul este simplu: pandemiile nu pot fi anulate nici prin hotărâri de guvern, nici prin votul în parlament, nici prin referendum.

Acest centralism al deciziilor pune două probleme majore. În primul rând populația are nevoi care vin în contradicție cu prioritățile stabilite de autorități. Oamenii au nevoie de bani. Pentru a câștiga bani trebuie să muncească. Interzicerea unor activități, cum sunt cele legate de industria turismului, limitează dreptul oamenilor de a munci pentru a-și câștiga existența, de a-și întreține familia. În această situație este de la sine înțeles că indivizii afectați vor contesta măsurile autorităților statale. 

Un alt tip de problemă ține de drepturile individuale. Acestea, prin măsurile dictate de guvern, de parlament, de instituțiile statului, limitează drepturile și libertățile individului. În plus, există posibilitatea ca autoritățile de abuzeze prin  luarea unor măsuri restrictive exagerate.

Exact în această situație ne găsim noi acum. Pe de o parte sunt limitate sau chiar interzise activități economice, exemplul cel mai concret fiind cel din domeniul HORECA, pe de altă parte încalcă dreptul omului la muncă, dreptul individului de a se deplasa liber, dreptul de a-și petrece timpul liber cum și unde dorește.

Pandemiile nu sunt compatibile cu democrațiile. 

Nimeni nu poate contesta, nici măcar guvernul, că prin măsurile luate, nu se încalcă anumite drepturi și libertăți individuale. Dar trebuie să se știe că în cazul unei pandemii la nivel planetar în mod normal primează dreptul colectivității la viață, nu a indivizilor care vor să facă tot ce făceau înainte de pandemie. De exmplu nu se mai pot face chefuri de sute de persoane la Vama Veche. Desigur, drepturile celor care iubesc fenomenul Vama Veche este încălcat. La fel, sunt încălcate și drepturile celor care iubesc teatrul, spectacolele de muzică și meciurile sportive. Aici, puterea executivă poate pune în balanță distacția și viața. Normal că viața și sănătatea au prioritate. Întrebarea este cum ar putea un guvern impune restricții necesare pentru protejarea vieții și sănătății populației fără să supere o anumită parte din rândul populației? Nu are cum să facă lucrul acesta. Ce sacrifici? Pui în pericol întreaga societate pentru mofturile unui grup minuscul?

Aici ar fi momentul să vedem ce drepturi și libertăți consideră protestatarii ieșiți în stradă că sunt încălcate? Este vorba cumva despre libertatea presei, despre dreptul la libera exprimare a opiniei? Nu. Este vorba despre drepturi destul de prozaice, chiar banale.

Situația politică din România era destul de confuză și fără pandemie. Pandemia a surprins în exercițiu un guvern minoritar, fără o majoritate parlamentară care să-i susțină inițiativele.

Sunt politicieni și partide care confundă lupta politică și electorală cu lupta anti-coronavirus. Pandemia a întors lumea pe dos, a iversat polii ideologiilor și doctrinelor.

PSD din fost campion al încălcării dreprurilor și libertățile individului, din partid-stat, s-a transformat în apărătorul drepturilor și libertăților individului. 

PNL, din partidul care făcea parte din opoziția democratică a anilor “90, a devenit partidul care încalcă drepturile și libertățile individului.

Președintele Klaus Iohannis și-a câștigat primul mandat acuzând PSD-ul că îngrădește dreptul românilor din străinătate de a vota.

Foarte probabil, pandemia nu se va termina până la algerile din 27 septembrie. Fiind obligatorie păstrarea distanței fizice evident că la urne va fi o mare înghesuială.

Este posibil ca o parte dintre alegători să nu ajungă la urne. Așadar, cu ocazia alegerilor locale și parlamentrare, va veni rândul PSD să acuze guvernul PNL că îngrădește libertatea cetățenilor de a-și exercita dreptul de vot. 

Ce s-a schimbat? A întors cumva pandemia lumea pe dos? Nici vorbă. Pur și simplu politicienii profită de lupta anti-coronavirus în scop politic și electoral.

Aici se integrează și protestele de stradă organizate în numele încălcării  libertății și drepturilor individului.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Politicianul cu trei nume

Asculta acest articol “Mă înţeleg perfect cu Dragnea de când nu ne mai vorbim”. Demnă să intre în dicţionarul înţelepciunii,