Specialiştii consideră că aceasta este o plantă valoroasă care poate fi folosită atât ca aliment, cât şi ca medicament, fiiund un remediu în cazul unor forme de cancer.
Păpădia este o sursă bogată de vitamina A, C, D, vitamine din complexul B precum şi minerale cum ar fi fier, potasiu şi zinc. Frunzele de păpădie sunt utilizate la salate, sandwichuri şi ceaiuri, pentru a le oferi aromă.
Rădăcinile sunt folosite ca înlocuitori de cafea, iar florile se pot folosi la producerea vinurilor. În mod tradiţional, rădăcinile şi frunzele de păpădie au fost utilizate pentru tratarea problemelor hepatice. Mulţi oameni tratează unele boli de rinichi, inflamaţia, afecţiunile pielii, arsurile stomacale şi diareea, cu infuzie şi ceai de păpădie. În medicina tradiţională chineză, păpădia este adjuvant pentru vindecarea problemelor stomacale, apendicitei şi a unora dintre manifestările de la nivelul sânului, cum ar fi inflamaţia sau lipsa fluxului de lapte. Planta mai este întrebuinţată pentru ameliorarea febrei, furunculelor, problemelor oculare, diabetului zaharat şi diareei.
Până în prezent, nu au existat studii ştiințifice de bună calitate care să privească importanţa păpădiei. Rădăcinile plantei sunt utilizate în principal ca stimulent al poftei de mâncare, pentru probleme de ficat şi vezică biliar[, în unele forme de cancer. Frunzele de păpădie sunt folosite ca diuretic pentru a ajuta organismul să elimine excesul de lichid.
Frunzele de păpădie acţionează ca un diuretic, crescând cantitatea de urină pe care organismul o produce. Frunzele sunt folosite şi pentru a stimula apetitul, dar şi digestia.
Florile de păpădie au proprietăţi antioxidante şi pot ajuta, la întărirea sistemului imunitar. Unii specialişti recomandă rădăcina de păpădie pentru detoxifierea ficatului şi a vezicii biliare, păpădie având rol de adjuvant al funcţiei renale.
Utilizări medicinale şi indicaţii
În mod tradiţional, păpădia a fost folosită ca diuretic, dar şi pentru probleme medicale cum ar fi afecţiuni hepatice sau dezechilibre ale presiunii arteriale. Păpădia proaspăt culeasă sau sub formă uscată, este folosită ca un stimulent al apetitului alimentar şi pentru ameliorarea unui stomac deranjat.
Rădăcina de păpădie poate acţiona ca un laxativ uşor şi este utilizată pentru a îmbunătăţi digestia. Unele cercetări preliminare, sugerează că păpădia poate ajuta şi la îmbunătăţirea funcţiei ficatului şi a vezicii biliare.
Studii de laborator sugerează că păpădia ajută la normalizarea nivelului de zahăr din sânge şi la reducerea colesterolului total şi a trigliceridelor, crescând valorile colesterolului bun în cazul suferinzilor de diabet zaharat.
Când frunzele şi florile de păpădie sunt introduse într-o pungă de hârtie împreun[ cu fructe necoapte, păpădia elimină gas etilen care ajută la maturarea rapidă a acelor fructe. Din frunze şi rădăcini se poate obţine, de asemenea, un lichid alimentar natural.
Infuzie cu frunze uscate< 1-2 linguriţe, de 3 ori pe zi. Se toarnă apa fierbinte peste frunzele uscate de păpădie, care se scufundă în apa fierbinte timp de 5-10 minute. Beţi conform indicaţiilor stabilite de medic.
Decoct de rădăcina uscată< 1-2 lingurite, de 3 ori pe zi. Ad[ugaţi rădăcinile de păpădie în apa care fierbe şi l[saţi-le la fiert timp de 5-10 minute. Se strecoară şi se bea în cantităţile indicate de medic.
Fii primul care comentează