Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parlamentarii țin în mâini și prezentul și viitorul țării

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Avem parlament nou, cunoaștem structura politică a guvernului de coaliție, a fost desemnat premierul cu formarea guvernului, vom avea și vaccin ati-covid din 27 decembrie.

Am scăpat de presiunea campaniilor electorale.

Instituțiile  fundamentale ale statului  – parlament, guvern – par să se așeze în matca lor constituțională.

Vom intra într-o relativă normalitate, cu restricțiile inerente crizei de pandemie. Virusul nu se dă bătut. Este mai încrâncenat decât la început. Își dezvoltă tulpini noi, intrând în competiție cu savanții din industria farmaceutică.

Am intrat în săptămâna Crăciunului. Nu va fi o sărbătoare asemeni celor din anii trecuți. Câteva țări din Europa  au restricționat vizitele la o singură persoană odată. De Crăciun vor lipsi cetele de colindări, iar de Anul Nou nu se vor organzia nici revelioane cu sute de persoane. Lumea simte din plin ravagiile sociale pe care le provoacă pandemia.

Totuși, sunt și oameni veseli. Noii parlamentari din AUR nu poartă mască și se înghesuie toți 47 într-un autobuz. Putem anticipa că și de Crăciun se vor întâlni să colinde împreună.  Distrați, la primirea însemnelor de parlamentari, și-au dus acasă cartelele de vot, laptopurile și ce au mai primit din partea Parlamentului.

Parlamentarii AUR prin modul lor de manifestare liberă, o să mai descrețească frunțile în parlament. Nu sunt însă singurii care sfidează regulamentele închistate.  La fel de zurbagii s-au dovedit și consilerii generalii PSD ocupând sala de ședințe, refuzând să intre în sala destinată partidului lor.

Sunt câteva exemple care ne demonstrează că pandemia nu a reușit să distrugă cu totul simțul umorului. Lupta politică, mai precis competiția dintre partide se manifestă și prin umor.

Cu adevărat îngrijorați, singurii care nu știu de glumă sunt reprezentanții bisericilor. Trebuie să-i înțelegem pe preoți< nimic nu poate fi mai trist decât bisericile goale de Crăciun. Probabil pandemia va afecta și sfințirea caselor de Bobotează.

Puțini copii vor colinda anul acesta. Școala, cel mai probabil, va reîncepe numai prin luna martie. O lungă și nedorită vacanță în primul rând pentru părinți.

Puțini aleși vor participa în persoană și la ședințele parlamentului. Se va vota online. Asta va însemna mai multă economie? Greu de crezut. Parlamentul a devenit o instituție pe cât de necesară pe atât de costisitoare. S-a generalizat impresia că parlamentarii își iau banii degeaba. Pentru a șterge această impresie este nevoie de multă muncă. Nu este cazul actualului parlament. Este prea eterogen. Parlamentul rezultat din alegerile din timpul pandemiei este un mozaic făcut la întâmplare, fără nicio regulă. Seamănă mai degrabă cu primul parlament improvizat după revoluția din decembrie 1989. Dacă societatea în ansambul ei a involuat din punct de vedere intelectual, același fenomen se face simțit și în parlament. Să dea Domnul să ne înșelăm.

Aleșii poporului nu par să aibă prea mult respect față de instituția de la care vor mânca o pâine bună în următorii patru ani.

Chiar dacă au un anumit prestigiu, o anumită prestanță, parcă le este rușine să se  afișeze în public în felul acesta. Pe măsură ce vechile figuri dispar, noii intrați par niște adolescenți certați cu disciplina, afectați psihic de metehnele unei continuie pubertăți.

Este de dorit ca pe măsură ce criza  economică se adâncește, parlamentarii să fie din ce în ce mai conștienți de rolul pe care îl joacă în viața țării, în reglarea mecenismelor sociale. 

Sunt voci limpezi, logice, care nu se pot face auzite din cauza vacarmului generalizat. Dacă doar 30-40 de parlamentari sunt normali la cap, ei pot influența întregul parlament și astfel lucrurile să meargă într-o direcție bună. 

Prezentul, ca și viitorul acestei țări, este în mâinile liderilor partidelor parlamentare, indiferent că sunt la putere sau în opoziție. Având în vedere situația mondială cu totul specială, pandemia care afectează întreaga planetă, parlamentul poate funcționa ca o forță de uniune națională. Va înțelege PSD acest lucru? Sunt dispuse toate partidele să pună armele în cui până trece pandemia? Asta ar fi de dorit.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)