Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Parlamentul European cere statelor membre sa faca mai mult pentru respectarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit unei rezolutii adoptate saptamana aceasta de Parlamentul European, statele membre ale UE si Comisia Europeana trebuie sa faca mai mult pentru a asigura implementarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor europeni.

Aceste drepturi includ dreptul de a-si alege resedinta in alt stat membru, dreptul de fi ales si de a vota in alegerile pentru Parlamentul European si in alegerile locale, tratament egal si dreptul de adresa petitii Parlamentului European.

Rezolutia subliniaza problemele care persista in domenii cum ar fi libera circulatie a tuturor cetatenilor Uniunii Europene, recunoasterea calificarilor profesionale in toate statele UE, accesul liber la informatie, non-discriminarea, drepturi electorale si libera circulatie a documentelor privind statutul civil.

“In ultimii ani, cele mai multe petitii adresate Parlamentului European s-au referit la problemele intampinate de cetateni ai UE in exercitarea dreptului la libera circulatie. Exista deja o distanta intre asteptarile oamenilor legate de libera circulatie si legislatia care trebuie respectata. Pentru a atinge obiectivul liberei circulatii, trebuie sa exercitam presiuni asupra statelor membre in acest sens”, a spus raportoarea Adina-Ioana Valean din Romania in dezbaterea dinaintea votului.

 

Deputatii europeni cer statelor membre sa inlature barierele legale si practice existente in calea liberei circulatii a cetatenilor si sa nu introduca proceduri administrative nejustificate. Ei au cerut de asemenea Comisiei sa evalueze politicile de asigurare a liberei circulatii in UE. Un Card profesional european optional ar putea servi drept instrument pentru facilitarea mobilitatii printre cetatenii europeni si ar putea furniza un model pentru o “Europa a cetatenilor”, se arata in rezolutie.

 

In acest context, Parlamentul cere acelor tari care continua sa restrictioneze accesul cetatenilor romani si bulgari pe piata fortei de munca sa-si revizuiasca deciziile cat mai repede, luand in considerare “principiul egalitatii, interzicerii discriminarii, natura nejustificata a acestor decizii si principiul solidaritatii.”

 

“Tarile UE trebuie sa aboleasca politicile si sa anuleze legile care discrimineaza minoritatile, cum ar fi minoritatea roma, pe motive de rasa sau de etnie, se arata in text. Rezolutia adauga ca Statele Membre si Uniunea Europeana trebuie sa-si asume responsabilitatea comuna pentru promovarea si facilitarea integrarii comunitatilor rome, dandu-le aceleasi drepturi si obligatii ca si celorlalti cetateni UE. Deputatii subliniaza de asemenea ca expulzarile in masa incalca directiva liberei circulatii si, in acelasi timp, contravin valorilor si principiilor fundamentale ale UE.

Aproape 80 de milioane de persoane cu dizabilitati in UE inca se confrunta cu obstacole la exercitarea dreptului de libera circulatie in calitate de cetateni europeni. Parlamentul cere Statelor Membre sa elimine aceste bariere si sa propuna infiintarea unui program de tip Erasmus pentru persoane cu dizabilitati”, se arata in comunicatul Parlamentului European.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns