Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

LEGISLATIV EUROPEAN

Parlamentul European vrea mai întâi randamente agricole

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Parlamentul European vrea mai întâi randamente agricole
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

…diminuarea folosirii pesticidelor în UE, îngropând astfel de facto această iniţiativă, întrucât este improbabil ca în timpul scurt rămas până la alegerile europarlamentare din iunie 2024 Comisia Europeană să mai prezinte o nouă versiune a textului, relatează AFP.

Element crucial al Pactului Verde european, această legislaţie propusă de Comisia Europeană în iunie 2022 prevedea reducerea la jumătate până în anul 2030, faţă de perioada 2015-2017, a folosirii produselor fitosanitare chimice în UE şi a riscurilor ce rezultă din acestea.

Partidul Popular European (PPE), care s-a împotrivit cel mai mult proiectului, a reuşit să includă în el amendamente ce urmau să slăbească semnificativ textul, care în cele din urmă a fost oricum respins de eurodeputaţi, cu 299 de voturi împotrivă, 207 pentru şi 121 de abţineri. Mai mult, eurodeputaţii au respins retrimiterea textului către comisia de mediu a Parlamentului European, aşadar nu mai există niciun viitor pentru proiectul legislativ ce a divizat şi statele membre.

Raportoarea textului, ecologista Sarah Wiener, a vorbit astfel despre “o zi neagră” pentru mediu.

 

Eurodeputaţii grupului PPE s-au opus cu înverşunare textului, la fel şi organizaţia sindicatelor agricole Copa-Cogeca şi de asemenea unele state membre, mai preocupate de randamentele agricole decât de mediu, în contextul rezistenţei crescânde faţă de reglementările ecologiste tot mai restrictive.

 

“Astăzi a fost o zi bună pentru agricultori şi pentru toţi cei care cred că UE trebuie să se abţină de a le impune noi poveri”, a apreciat eurodeputatul german Peter Liese, din grupul PPE.

 

Şi organizaţiile agricole sau bucurat după respingerea textului: “În sfârşit! Parlamentul European recunoaşte că regulamentul “pesticide” era prost calibrat, nerealist, nefinanţat, un simplu text ideologic”, a spus Copa-Cogeca, directoarea generală a Copa-Cogeca.

 

CITEȘTE ȘI:

Venituri scăzute în agricultura din România

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns