Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Partidul-mișcare, cu un nume greu de prescurtat

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cu toate că nu este foarte activ, nu-și exprimă în public opiniile despre problemele care apar, toate sondajele îl creditează cu procente peste limita pragului electoral. Acest lucru arată că lumea consideră că este partidul președintelui Iohannis, și toate pozițiile lui coincid cu cele ale partidului. Cu alte cuvinte, partidul “Mișcarea România Împreună” este receptat ca adevăratul partid prezidențial.

Are un nume care se vrea în sine un mesaj, dar prescurtarea face greu desemnarea lui prin majuscule: PMRÎ. Toți comentatorii și analiștii preferă să-l denumească “partidul lui Cioloș”. Totuși, fondatorul mizează pe “mișcare”, nu pe “partid”, lăsând să se înțeleagă că noțiunea de “partid” este compromisă. Și Băsescu a mizat pe “mișcare”, dar nu i-a ieșit.

“Mișcarea” este mai cuprinzătoare, lăsând deschisă posibilitatea înscrierii în rândurile ei a unui electorat diversificat. Este o modă europeană, cu o foarte pronunțată tentă populistă, însă odată ce intră la guvernare, “mișcarea” se transformă într-un partid ca oricare altul.

Aici este o parte din secretul ascensiunii partidului-mișcare inițiat de Dacian Cioloș. Merită remarcat faptul că nu se amestecă în disputele la zi.
Deci nu se compromite. În același timp, o astfel de formațiune politică, pentru a reuși, are nevoie de evenimente care să miște publicul, să creeze emoții foarte puternice.

Un astfel de moment a fost incendiul de la Colectiv. În urma lui, protestele de stradă l-au obligat pe Victor Ponta să demisioneze.
Poate fi un astfel de moment revocarea șefei DNA? Un prim impuls s-a ratat.

PSD a prevăzut impactul pe care îl are decizia CCR și a ieșit în stradă. Replicile opoziției au fost palide, iar mișcarea #REZIST, care se presupune că va fi încorporată în mișcarea lui Cioloș, a rămas cu un pas în spatele PSD.
Revanșa nu poate întârzia prea mult.

Se așteaptă cu prea multă încredere sentința în dosarul liderului PSD. Dacă Liviu Dragnea va fi condamnat, chiar dacă numai în primă instanță, replica străzii ar putea fi devastatoare. Probabil acum ar fi momentul apariției unui adevărat lider al opoziției.

Acela ar putea fi momentul lui Dacian Cioloș. Cu cât își amână mai mult apariția în public, cu atât mai mult își micșorează șansa de a se impune ca lider al opoziției.

În contrast cu ezitările președintelui Iohannis, cel ce se erijează în partener al acestuia, cel ce are pretenția de a realiza cuplul președinte-premier, trebuie să fie un personaj hotărât, decis, cu reacții rapide, cu spirit de inițiativă.

Cum orice “mișcare” presupune un discurs populist, ar fi necesar, în ideea că bătălia politică se dă în stradă, să fie și un bun orator.
Protestele #rezist nu se mai pot limita doar la slogane scrise pe cartoane, la aprins luminițele telefoanelor. Este nevoie de mesaje articulate, de discursuri mobilizatoare care să arate direcția spre care se îndreaptă.

Dacă se dărâmă ceva, în cazul acesta un guvern, trebuie pus altceva în loc. Coaliția PSD-ALDE are un program. Acestui program, bun sau rău, trebuie să i se opună un alt program. Cu alte cuvinte, se așteaptă o alternativă la actuala putere.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Sa fim seriosi si trebuie sa recunoastem ca romanii n-au fost niciodata capabili si nu sunt capabili sa conduca oricare guvern romanesc ar fi !. Nuciunul nu-i mai bun decat celalalt !, toti sunt niste hoti, corupti si mafioti care-si vad de interesele lor de a ramane sau de a ajunge la guvernare cu scopul odios de a imparti banii publici si avutia tarii in principal pt. ei si camarila lor si nimic altceva. Omul de rand constituie pt. ei doar o masa de manevra care trebe tinuti doar in prostie ca sa poata fi usor manipulati. Putinii oameni destepti care nu rezista prostiei pleaca din tara asta pt. un nivel de trai mai bun si pt. a fi recunoscuti pt. valoarea si pregatirea lor.

Lasă un răspuns

A început nebunia sondajelor

Făcute din propria inițiativă de casele de sondaje, comandate de partide, de candidați, făcute chiar de către partide, în mod neprofesionist, sondajele sunt instrumente electorale care avantajează sau dezavantajează partide sau candidați.

Sigla Informatia Zilei

O întâlnire rece

Asculta acest articol Scânteile fierbinți au izbucnit după întâlnirea dintre președintele Iohannis și premierul Dăncilă. După cum se știe, președintele