
Patronatele şi sindicatele din turism protestează faţă de o posibilă eliminare a voucherelor de vacanţă din bugetul statului pe anul 2025. Operatorii spun că această măsură va avea consecinţe catastrofale asupra turismului, dar şi asupra altor industrii conexe şi „ar arunca România înapoi cu 20 de ani”.
„În goana după cârpirea bugetului afectat de pomeni electorale gratuite, Guvernul României dă dovadă de lipsă de viziune şi de înţelegere a mecanismelor economice: vrea să taie chiar acele măsuri care generează venituri la buget şi pe care le-a garantat deja prin lege. Tăierea voucherelor de vacanţă va îngheţa sau anula investiţiile în infrastructura turistică, în condiţiile în care numărul unităţilor clasificate s-a dublat în ultimii 10 ani. Hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite şi va anula şi succesul ultimilor ani de eliminare a turismului la negru”, avertizează vineri reprezentanţii Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), într-un comunicat citat de Agerpres. De asemenea, eliminarea voucherelor de vacanţă va afecta „grav” balanţa valutară, miliarde de euro vor lua drumul Greciei, Turciei, Bulgariei în loc să rămână în ţară, mai spun ei. Sindicatele din turism anticipează revolte ale angajaţilor care vor fi lipsiţi atât de prime, creşteri salariale, cât şi de concedii, „în condiţiile în care sănătatea acestora, nevoia de refacere, tratament sau recuperare nu contează pentru guvern”.
Veniturile ar scădea cu peste o treime Potrivit ANAT, această „măsură aberantă” va avea consecinţe catastrofale pentru sector şi un impact negativ pentru industriile conexe. Veniturile din turism, un sector vital pentru economia românească, vor scădea cu 30-40%, iar mii de români – în special cei cu venituri modeste – nu vor mai avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă, în condiţiile în care aproape 16% dintre angajaţii din sectorul public au beneficiat pentru prima dată în viaţa lor de o vacanţă datorită acestor vouchere. Reprezentanţii ANAT mai susţin că, prin eliminarea voucherelor de vacanţă, se va pierde încrederea investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului. „Ar arunca România înapoi cu 20 de ani” Impactul negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement – care depind de turism pentru a supravieţui este un alt efect al acestei măsuri.
Eliminarea tichetelor afectează 1,7 milioane de persoane
Eliminarea tichetelor de vacanţă afectează direct peste 1,3 milioane de persoane din aparatul bugetar, plus peste 400.000 de angajaţi HoReCa, la care se adaugă turismul românesc, per ansamblu, susţine secretarul general al Federaţiei Patronatelor din Industria Ospitalităţii din România (FPIOR), Corina Martin, într-un comunicat remis vineri Agerpres.
Potrivit acestuia, măsurile care pot scuti bani la buget fără sa distrugă turismul românesc sunt: reducerea aparatului administrativ, a numărului de funcţionari publici, dar şi a numărului de agenţii şi autorităţi naţionale care au supradimensionat şi încărcat, ani la rând, aparatul administrativ.
“În numele celor 29 de patronate HORECA pe care le reprezentăm, ne opunem categoric intenţiei Guvernului de eliminare a tichetelor de vacanţă. Nu ne întoarceţi cu 20 de ani în urmă! Eliminarea tichetelor de vacanţă afectează direct peste 1,3 milioane persoane – şi ne referim aici la numărul de persoane din aparatul bugetar – plus peste 400.000 de angajaţi HoReCa, plus turismul românesc per ansamblu”, a afirmat Corina Martin.
La rândul său, George Lică, Patronatul Eforie, atrage atenţia că 80% din staţiune funcţionează cu tichete de vacanţă. “Ştim că momentul actual pe care îl traversăm este extrem de dificil pentru România şi noi toţi – întregul mediu de afaceri – cerem redimensionarea măsurilor economice şi a restricţiilor ce trebuie introduse, urgent, în această situaţie, însă eliminarea voucherelor de vacanţă va avea consecinţe catastrofale, care vor anula toate progresele făcute în industrie în aceşti ani: scăderea cu 30-40% a veniturilor din turism, un sector vital pentru economia românească; dispariţia şanselor pentru mii de români, în special cei cu venituri modeste de a avea acces la vacanţe, tratamente de recuperare sau odihnă”, se spune în comunicatul FPIOR.
În plus, eliminarea voucherelor de vacanţă mai înseamnă: pierderea încrederii investitorilor privaţi, care vor fi forţaţi să îşi reducă activitatea sau să îşi închidă afacerile, contribuind astfel la creşterea şomajului; impact negativ asupra altor industrii conexe – transport, alimentaţie publică, cultură şi agrement – care depind de turism pentru a supravieţui; îngheţarea sau anularea investiţiilor în infrastructura turistică, iar hoteluri noi şi modernizate de 4 şi 5 stele aflate în proiect nu vor mai fi construite.
Fii primul care comentează