Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Patru din zece români cred că situaţia economică se va înrăutăţi

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
situatia economica se inrautateste in toata lumea
situatia economica se inrautateste in toata lumea

Majoritatea românilor consideră că situaţia economică actuală a României este foarte slabă (63%) şi niciunul nu crede ca România are o situaţie economică bună, în timp ce patru din zece români cred ca situaţia economică se va înrăutăţi în următoarele 6 luni, doar 6% fiind optimişti în această privinţă, conform unui studiu realizat de ISRA Center, pe baza datelor Eurostat, preluate de Agerpres.

În comparaţie cu media ţărilor membre ale Uniunii Europene, mai mulţi români deţin o locuinţă proprie şi mai puţini au maşină. Astfel, 70% din locuitorii oraşelor medii şi mari din România deţin o locuinţă, în timp ce jumătate au maşină. Pe de altă parte, la nivelul întregii populaţii din România, datele Eurostat arată că procentul proprietarilor de case ajunge la 90%, mult mai mare decât media statelor UE care este de două treimi.

 

situatia economica se inrautateste in toata lumea
situatia economica se inrautateste in toata lumea

În 2012, 15% dintre proprietarii din mediul urban intenţionează să îşi renoveze locuinţa şi 8% să schimbe mobila sau să realizeze alte îmbunătăţiri ale locuinţei. Alţi 7% doresc să cumpere (4%) sau să construiască (3%) o locuinţă în următoarele 12 luni, suprafaţa medie dorită a noii locuinţe fiind puţin peste 100 metri pătraţi. În ceea ce priveşte intenţia de achiziţionare a automobilelor, 10% dintre cei care nu au maşină intenţionează să cumpere una în următoarele 12 luni. Interesant este ca un procent similar (10%) dintre cei care au maşină au în plan schimbarea maşinii (6%) sau achiziţia unui al doilea automobil (4%).

O treime din populaţia urbană intenţionează să achiziţioneze produse sau servicii bancare în următoarele 12 luni. Cardurile şi contul de economii sunt cele mai dorite produse bancare în 2012. În ceea ce priveşte creditele, intenţia de achiziţie se menţine la un nivel similar cu cel din anul precedent (7% intenţionează să achiziţioneze un credit sau leasing auto în următoarele 12 luni). Aşa cum era de aşteptat, cele mai căutate credite vor fi cele de nevoi personale (2/3 din cerere), urmate de creditele cu ipotecă (1/4) şi de leasing-urile auto (1/10). Suma medie pe care românii intenţionează să o împrumute este de 10.000 de euro.

Mai mult de jumătate din populaţia urbană este de părere că băncile au condiţii prea stricte pentru acordarea creditelor, în timp ce aproape 50% nu sunt multumiţi de dobânzile şi comisioanele percepute de bănci în cadrul produselor de creditare.

Studiul ISRA mai semnalează că, deşi pentru jumătate dintre români cutremurele reprezintă o sursă de nelinişte, asigurarea locuinţei nu intră în planuri pentru cei mai mulţi dintre ei. Astfel, o treime au declarat intenţia de cumpărare a asigurării obligatorie a locuinţei şi doar 3% intenţionează să îşi asigure locuinţa cu o poliţă facultativă în următoarele 12 luni.

Asigurarea facultativă pentru maşină (CASCO) este însă în planul mai multor români (9%). În următoarele 12 luni, aproape jumătate de milion dintre românii din urbanul mediu şi mare intenţionează să contracteze o poliţă de asigurare de viaţă şi alţi 250.000 au în plan pensia privată facultativă.

Părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte preţurile poliţelor de asigurare a locuinţei, dar şi în ceea ce priveşte comportamentul companiilor de asigurări la plata daunelor. Astfel, aproape un sfert cred că asiguratorii plătesc daunele la timp şi corect, în timp ce o aproape o treime este de cealaltă părere.

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.108 respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 60 de ani. Eroarea maximă de eşantionare este de ±2,9%, la un nivel de probabilitate de 95%. Datele au fost culese prin intermediul interviurilor faţă în faţă, la domiciliul respondentului, în perioada 17 – 19 februarie 2012. Studiul a fost realizat şi integral finanţat de către ISRA Center.

ISRA Center este o companie de top de cercetare de piaţă din România şi are o experienţă de peste 10 ani pe piaţa românească, având un portofoliu important de clienţi şi soluţii de research.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns