Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Patru eleve de la”Eminescu” au participat la un schimb de experienta in Portugalia

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Tema intalnirii a fost migratia la nivel european si chiar mondial

[slideshow id=5202]

In perioada 1-6 noiembrie, patru eleve de la Colegiul National “Mihai Eminescu” din Baia Mare, insotite de doua profesoare au participat la un schimb de experienta pe tema studiului migratiei in Portugalia, alaturi de alti elevi din Germania, Portugalia si Romania. Intrunirea a avut loc in cadrul proiectului Comenius “Trecut conflictual – viitor comun. Un ghid practic de supravietuire pentru tinerii cetateni europeni”. Aceasta activitate s-a desfasurat la Scoala Externato de Penafirme din localitatea portugheza A-dos-Cunhados. Elevele participante la proiect au fost Tanita Cotarcea, Bianca Chira, Emanuela Ardelean, Melania Andrada Lese, insotite de profesoarele Elena Iercosan si Ileana Vasilescu.

Participanti au prezentat migratia la nivelul fiecarei tari

La intalnire, toti participantii au venit cu tema facuta, au prezentat migratia la nivelul fiecarei tari (pentru ca fiecare dintre acestea aveau lucruri interesante de spus) si munca in echipe, gasind avantaje si dezavantaje ale acesteia si au vorbit despre consecintele emigrarii si imigrarii la nivel european si chiar mondial.

Baimarencele au avut ocazia de a participa si la o lectie de istorie, iar apoi au facut o vizita la Obidos, oras care a primit din partea elevelor noastre pseudonimul de “orasul – castel”.

Melania Andrada Lese, eleva in clasa a XI-a A< “In zilele ce au urmat, totul devenea din ce in ce mai interesant, dobandind noi prietenii si facand activitati din ce in ce mai captivante. Grupul a devenit atat de unit prin afectiunea aratata de fiecare si prin tema proiectului, incat am vazut un film impreuna, Spanglish, despre care apoi am discutat ca niste vechi prieteni. Am fost alaturi de colegii nostri portughezi la celebrarea celei de-a 35-a aniversari a scolii lor, lucru care ne-a facut nu doar sa ne simtim onorati, ci si importanti prin prezenta si uimiti de puterea copiilor de aici de a arata lumii realitatea prin arta, de a transpune intr-un moment teatral multitudinea de activitati in care este implicata scoala. N-as vrea sa trecem cu vederea masa rotunda la care s-a discutat despre migratie si efectele acesteia asupra existentei unui individ sau a unui popor, la care s-au ascultat povestile de viata ale imigrantilor care acum studiaza in scoala portugheza si de la care am invatat atatea despre respectul fata de religia, cultura si educatia celuilalt, indiferent de locul in care ne aflam. Experienta a fost inedita si impresionanta prin conceptele diferite, ca in final sa ajungem la consens, acela ca primul si cel mai important pas spre repararea “daunelor” produse de migratie este respectul reciproc, toleranta. Ultima zi a fost cea mai trista, dar si cea mai reusita. Au avut loc scenete despre imigrare, emigrare si integrare si prezentari de afise. Am luat masa impreuna, ca o mare familie, gustand din “merindele” traditionale ale fiecaruia< bratwursti de Nuremberg impreuna cu varza acra calita, bacalhau (cod uscat si sarat), orez dulce, pastéis de Nata, specific portugheze. Desigur, romanii au excelat prin sarmale. Proiectul nostru se poate spune ca s-a incheiat in Ericeira, orasul care a gazduit peste 3.000 de refugiati in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial”.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns