Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Pensiile speciale au crescut cu 60% în 5 ani, ale magistraţilor s-au dublat

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cheltuielile cu toate pensiile speciale din România au crescut cu 60%, în perioada 2016 – 2020, în condiţiile în care taxarea muncii pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană (UE), a precizat marţi ministrul Economiei, Claudiu Năsui.         

“Cum se face că pentru unii sunt mereu bani? Eliminarea tuturor pensiilor speciale trebuie să fie o prioritate pentru orice partid care îşi doreşte binele României. În perioada 2016 – 2020, cheltuielile cu toate pensiile date prin legi speciale au crescut cu 60%. Un procent semnificativ. Pensiile ajung la niveluri exorbitante, de invidiat chiar şi pentru cetăţeni ai celor mai bogate ţări de pe glob: 78.000 de lei pe lună, adică 16.000 de euro pe lună (…)

În acelaşi timp, taxarea muncii în România pe salariile mici este cea mai ridicată din toată Uniunea Europeană. Şi, deloc întâmplător, tot la noi este şi sărăcia în muncă cea mai mare, adică cei care, deşi au loc de muncă şi muncesc, tot în sărăcie se regăsesc. Toate acestea nu sunt inevitabile. Putem să găsim bani şi pentru reducerea impozitării muncii pe cele mai mici salarii şi să scoatem milioane de români din sărăcie. Am candidat cu această idee centrală în campania electorală, iar ea se regăseşte în programul de guvernare votat în Parlament”, susţine Năsui. Ministrul Economiei menţionează că nu are nicio problemă cu acele pensii mari pe care le primesc persoanele care au economisit bani pe parcursul vieţii, însă nu poate fi de acord cu pensia specială provenită “din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noştri de taxe şi impozite”.

“Nu am nicio problemă cu pensiile mari. Dacă cineva ajunge la acea sumă pentru că a economisit bani toată viaţa. I-a plasat în fonduri de pensii care i-au dat randament şi după o vârstă decide să trăiască din acei bani. Bravo lui. Chiar ar fi o poveste de succes pe care ar trebui să o lăudăm. Aici însă nu e vorba de nicio poveste de succes. Pensia în cauză vine din banii pe care statul ni-i ia nouă, adică din banii noştri de taxe şi impozite. Singura poveste de spus acolo este cea a unor privilegii date de stat celor mai influenţi politic”, a arătat Claudiu Năsui.

27.511 pensii sunt peste 5.000 de lei

Potrivit calculelor “Adevărul”, numărul pensionarilor de lux a crescut de 22 de ori în ultimii 5 ani, de la puţin peste 1.200 de persoane în august 2015, la peste 27.500 în august 2020, în timp ce pensia medie a crescut cu doar 64%.

Potrivit statisticilor Casei Naţionale de Pensii Publice (CNPP) în luna august 2015 numărul pensionarilor care încasau lunar peste 5.000 de lei era de 1.259 de persoane, această categorie neincluzând pensiile speciale, pentru care CNPP a început să furnizeze statistici abia în luna decembrie 2015.

În august 2020, numărul persoanelor care încasau lunar peste 5.000 de lei ajunsese la 27.511, în această categorie intrând însă şi o mare parte din cei peste 9.500 de beneficiari ai pensiilor speciale.

La polul opus, în luna august 2015, 3.072.901 persoane aveau o pensie mai mică de 1.000 de lei lunar, numărul acestora fiind în luna august 2020 de 1.694.132. Pe de altă parte, în august 2015 pensia medie era de 886 de lei, aceasta fiind majorată în 5 ani până la nivelul de 1.389 de lei, cu aproximativ 64% mai mult. În ceea ce priveşte pensiile speciale, acestea au început să facă parte din statisticile CNPP abia în luna decembrie 2015, când numărul privilegiaţilor era de numai 6.002 persoane, structurate pe numai 5 categorii (foştii diplomaţi nu erau încă incluşi în tagma pensiilor de serviciu).

Cinci ani mai târziu, în august 2020, numărul beneficiarilor de pensii de serviciu era de 9.540 de persoane, cele mai mari pensii medii fiind încasate de cei 4.112 foşti judecători şi procurori, cu un venit mediu lunar de 19,517 lei, din care 18.277 lei sunt plătiţi în medie din bugetul de stat, adică din banii tuturor contribuabililor. În luna decembrie 2015, erau doar 3.208 foşti magistraţi pensionaţi, pensia medie fiind de 9.216 lei, ceea ce înseamnă că în doar 5 ani pensiile foştilor procurori şi judecători au ajuns mai mult decât duble.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

1 comentariu

  1. Nu vă faceți iluzii
    Pensiile speciale nu vor dispărea în veci de veci amin.De ce ? Pentru că putem .Cu desfințarea lor nu sunt de acord nici psd-iști , nici pnl- iști , nici judecătorii , nici membri ccr .
    Aceste inegalități nu vor dispărea niciodată. La fel și cu salariile , nu se vor echilibra niciodată.

Lasă un răspuns

Judecătoarele Camelia Pop şi Corin Hotca

Proprietarii de maşini de lux vor asistenţă juridică gratuită pe motiv că n-au locuri de muncă

Miercuri, judecător Crina Corina Hotca – purtător de cuvânt Secţia Civilă şi judecător Camelia Pop – preşedinta Secţiei Penale din cadrul Judecătoriei Satu Mare au susţinut o conferinţă de presă pe tema ajutorului public judiciar în materie civilă şi asistenţa juridică gratuită în materie penală.

Din păcate sunt foarte puţini sătmăreni care ştiu că pot beneficia de scutiri sau reducerea taxei de timbru ori scutirea de la plata onorariului expertului, traducătorului, interpretului, executorului etc. Şi victimile infracţiunilor pot beneficia de asistenţă juridică gratuită.