Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

BAIA MARE

Pensionarii din minerit și metalurgie au protestat la Prefectură

Pensionarii din minerit și metalurgie au protestat la Prtefectură
După ce zilele trecute s-au întâlnit în grupuri restrânse în centrele minere din județ, ieri, aproape 1000 de foști mineri și metalurgiști au ajuns la Prefectură. Maramureşenii au protestat exprimându-și nemulţumirea faţă de recalcularea pensiilor.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pentru început s-au adunat în faţa Casei Judeţene de Pensii Maramureş pentru a-şi striga ofurile. Apoi, protestatarii s-au încolonat şi s-au deplasat prin zona centrală a Municipiului Baia Mare, trecând prin faţa sediilor PSD şi PNL, prin faţa companiei Remin, iar ultima oprire a fost la Prefectura Maramureş. Aici au strigat: „Jos Guvernul!”, „PSD este PCR!”, „Jos Guvernul trădător!”, „PSD şi PNL au creat mizerie!”, „Jos incompetenţii!”, au fost câteva dintre lozincile scandate de protestatari pe străzile Municipiului Baia Mare. Mai mult, aceştia i-au scos vinovaţi pentru actuala situaţie pe premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele ales al Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. Tocmai de aceea, protestatarii au decis să treacă şi prin faţa sediilor partidelor politice aflate la guvernare, dar nu a fost zărit niciun lider sau membru politic. În drumul lor spre Prefectură, protestatarii au trecut şi prin faţa Companiei Remin, observând că în timp ce cândva era „un fanion al Băii Mari, clădirea e acum într-o stare jalnică”.

 

 

Ortaci au rostit discursuri, au ascultat Imnul Minerilor şi au cerut sprijin de la autorităţile maramureşene pentru a li se repara nedreptatea ce li s-a făcut prin eliminarea grupelor speciale de muncă şi implicit prin diminuarea sumelor înscrise pe decizia de recalculare a pensiilor. De asemenea, minerii au ţinut un moment de reculegere în amintirea foştilor colegi.

„Această lege este nedreaptă. Nu trebuie să fim sancţionaţi. Aceşti oameni nu au pensii speciale, au pensii pentru care unităţile au contribuit cu o sumă mai mare decât cei care au lucrat în alte unităţi. Este incorect. Vom ataca în instanţă această tăiere de pensii. Poate că domnul premier Ciolacu  consideră că minerii trăiesc prea mult. Atunci să ne pună la zid şi să ne execute, dar să nu ne execute veniturile. Aşa au făcut şi în 2006 când au închis mineritul şi ne-au cerut să ne trimitem copiii în străinătate”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramureş, Florin Hossu.

 

Unul dintre protestatari a arătat că pensia i-a fost diminuată scriptic cu 55%.
Un miner din Borșa a lucrat 25 de ani în minerit și i s-a redus pensie mai mult de jumătate. “’Acum am pensie de muncitor care a lucrat la suprafaţă. Am lucrat în grupa I, numai sub pământ. Am activat la Mina Borşa. A fost foarte greu. Munca din minerit este foarte grea. Nu mai spun câţi au murit, numai pe câţi i-am văzut murind sub ochii mei. Eu am lucrat sub pământ ca şobolanul. E o ruşine mare. Nu mai sunt tânăr. Ne numărăm pe degete câţi am rămas din minerit”, a spus Ioan Ieremeş.
Şi cei din metalurgie se află într-o situaţie similară. „Şi metalurgia a fost în Baia Mare, să-şi aducă aminte. Mi s-au tăiat vreo 200 lei din pensie. Eu am lucrat la Romplumb. Multora li s-au tăiat pensiile. Am muncit 35 de ani. A fost foarte greu de muncit. Eu sunt saturnist cronic. Grupele nu ni se recunosc. Eu am cotizat la beneficiul acesta, ăsta e un drept câştigat. S-au chinuit să taie pensiile speciale, grupa I e grupă specială, uite că au găsit formula. Noi suntem specialii, ei sunt cei care au muncit”, a adăugat Dorel Szilagyi.

Gavril Mărieș a lucrat în subteran la Mina Baia Sprie. Omul spune că nu e normal ce s-a întâmplat cu pensiile minerilor. Mai mult e îngrijorat că, într-o zi, legiuitorii se trezesc și pun în aplicare legea așa cum a ieșit la recalculare. Apoi, mai sunt foști mineri care o să iasă la pensie, la care se aplică legea actuală și din start iau pensia diminuată. Nu poți compara nicodată munca grea și periculoasă din subteran cu cea de la suprafață. Minerii și-au asumat riscul, iar acum sunt păcăliți de unii incompetenți cu putere de decizie din clasa politică.

 

Prefectul Rudolf Stauder i-a invitat pe reprezentanții minerilor la dialog. Obiectul discuției a fost „modificarea/corectarea inechităților și discriminărilor dintre asigurați create de Legea nr. 360/2023”. Diferențele majore din urma recalculării pensiilor îi afectează, cu precădere, pe cei care și-au desfășurat activitatea în condiții de muncă speciale, având un stagiu complet de cotizare mai mic de 25 de ani. Beneficiarii acestei categorii de pensii sunt cei care au lucrat în zonele I și II de expunere la radiații, în subteran și în metalurgie, iar județul nostru are un număr mare de pensionari care se încadrează.

Membrii Cartel Alfa au înaintat un document prin care solicită modificarea legii, propunând o serie de corecturi.

Prefectul i-a asigurat că, toate informațiile strânse le va transmite atât Guvernului României, cât și Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, având speranța că vor fi identificate soluțiile optime.

 

Foştii mineri sunt decişi să atace în instanţă legea prin care li se diminuează pensiile, chiar şi numai pe hârtie. În plus, aceştia ameninţă că îşi vor continua protestele la sediile partidelor politice dacă nu se va ţine cont de nemulţumirile exprimate.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns